Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rättviseförmedlingen lägger ner – här är tio höjdpunkter

Publicerad: 14 januari 2019, 10:16

Lina Thomsgård grundade Rättviseförmedlingen 2010. Seher Yilmaz tog över 2014

Rättviseförmedlingen, organisationen som har arbetat med att bryta mansdominansen i olika branscher under nio år, lägger ned verksamheten den 1 februari. Resumé listar tio höjdpunkter från åren med organisationen.


Ämnen i artikeln:

RättviseförmedlingenReklam

Rättviseförmedlingen grundades 2010 av SVT:s programledare Lina Thomsgård som då var år pr-konsult. Syftet var att öka medvetenheten om bristen på jömställdhet inom olika branscher. Lina Thomsgård lämnade sedan ordförandeskapet till Seher Yilmaz år 2014 i samband med att hon rekryterades till SVT.

I fredags meddelade Rättviseförmedlingen att de lägger ner verksamheten från och med den första februari.

– Målet har hela tiden varit att inte längre behöva finnas. När vi blickade inför 2019 så kände vi att så mycket av det vi har velat göra har börjat hända alldeles på egen hand, det har dykt upp en hel branch. Då kände vi att nu är det dags att lägga ner, säger Rättviseförmedlingens ordförande Seher Yilmaz till Kulturnyheterna.

Rättviseförmedlingen har under åren arbetat med att bredda mångfaldenoch få branscher att titta utanför sina egna nätverken i samband med rekryteringar.  2017 startade Lina Franzon och Johanna Johansson upp Kretörskvinnor, som ska fungera som en motsvarighet till Rättviseförmedlingen för Reklambranschen.

Under åren har orgnisationen bland annat fungerat som en arbetsförmedling. I höstas fick förslaget på det alternativa bokstaveringsalfabet Adam-Berit stor uppmärksamhet. Resumé listar tio höjdpunkter nedan:

• Succéstarten: 2010 startar Lina Thomsgård Rättviseförmedlingen och hamnar trea på listan när Expressen utser Sveriges mest framstående kvinnor:

– Det är fantastiskt roligt men som vanligt när jag får pris så är det egentligen inte mig utan 23 000 personers samarbete som förtjänar priset, säger hon till Resume.se.

•  I samarbete med fyra biografer instiftas A-märkning till filmer som klarar Bechdeltestet vilket innebär att filmen porträtterar två kvinnor som namnges, samt att kvinnorna talar om någonting mer än män.

•  2012 samarbetar organisationen med Stureplansgruppen för att starta en dj-kurs riktad mot tjejer.

• Titanägget. 2013 belönas Lina Thomsgård med titan på Guldägget.

Melinda Gates hyllar #tackanej-kampanjen där män uppmanas att bereda plats för kvinnor genom att avstå paneldebatter.

• 2014 lanseras Rättviseräknaren med 3,2 miljoner i utvecklingsstöd från Vinnova.

• Graviz släpper reklamfilm för organisationen i slutet av 2014.

• Rapporten "Rättvisaren" visar den skeva representationen i svensk media och får brett genomslag redan under första året.

• År 2015 tog organisationen fram en lista med 334 med personer som kunde rekryteras till styrelser och insynsråd på uppdrag av Kulturdepartementet. Listan kritiserades av riksdagsledamoten Robert Hannah (fp) för att gynna kulturvänster i Stockholm (73 procent av personerna bodde i huvudstaden). Paulina Neuding kritiserade listan för att den inte innehöll några namn på judar när Rätteviseförmedlingens grundidé är att bredda representationen.

• Rättviseförmedlingen släpper det omtalade och omdebatterade alternativa bokstavsalfabetet "Adam–Berit" i samarbete med ANR BBDO och Åkestam Holst.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.