tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Redaktionen recenserar 2022

Publicerad: 31 december 2022, 07:00

Resumés redaktion, fr v: Billy Andersson, Andreas Rågsjö-Thorell, Amanda Törner, Thomas Nilsson, Joakim Wedholm, Alicia Price, Nellie Pilsetnek, och Yasmine Winberg.

Foto: Anna Rut

Redaktionen väljer och vrakar bland årets skvaller, kampanjer och nyheter. Se tillbaka på 2022 med oss, så hörs vi igen 2023!

Ämnen i artikeln:

Toppnyheter

R

Redaktionen

red@resume.se


 

Amanda Törner

Årets kommunikation: Den stod väl ändå Volodymyr Zelenskyj för.
Årets kampanj:
Jag tycker alla Åkestam Holsts kampanjer för Talita har varit riktigt starka.
Årets mest irriterande:
Jag irriterar mig ständigt på grejer, men irriterande nog kan jag inte komma på något just nu.
Årets mest förväntade:
Att det skulle bli kaos när Elon Musk köpte Twitter.
Årets snaskigaste:
Den livesända förtalsrättegången mellan Johnny Depp och Amber Heard bjöd onekligen på en hel del snaskigheter, men var väl i grunden mest sorglig. Och Polismyndigheten-dramat såklart.
Årets bästa:
Det var nog en otrolig helg i Göteborg med fina vänner och Håkan på Ullevi.
Årets sämsta:
Trist nog finns det ju en hel del sämsta i år. Kriget i Ukraina, mordet under Almedalsveckan, lågkonjunktur och så vidare...
Årets nyhet:
Hur många gånger kan man skicka pushnotis på att lågkonjunkturen kommer? Helt klart årets ”nyhet”.
Årets branschprofil: Sir Väs
, 4. 

Kungskobran på bilden är inte Sir Väs.

Foto: Foto: Hectonichus, Wikimedia commons

Årets roligaste: Jag skrattar åt nästan allt som kommer ur Christoffer Nyqvists mun.
Årets tips:
Fake it ’til you make it.
Årets serie:
White Lotus.
Årets podd:
Jag har lyssnat mest på SR-poddarna Det politiska spelet och P3 Klubben, med stor behållning. Och lyssnar alltid på Stil i P1.
Årets bok:
Kirke av Madeleine Miller är min bästa läsupplevelse i år (kom visserligen 2019).
Årets plattform:
Som den parfymfantast jag är spenderar jag nog mest tid på Fragrantica.
Årets guilty pleasure:
Jag har bara pleasures, rätt och slätt. Är inte så mycket för skuld och skam.
Årets sjukaste:
Jag i september, tror aldrig jag haft två karensdagar på en månad tidigare.
Jag lovar:
Att skratta mer. 

Nellie Pilsetnek

Årets kommunikation: Självklart Volodymyr Zelenskyj, men förutom honom älskar jag Celeste Barber som alla som inte hatar att skratta måste följa på Instagram. Hon lyckas mycket bra med sin kommunikation.
Årets kampanj:
Jag måste erkänna att jag är svag för SBAB:s ”Boendeekonomi är jättekul”, i bland när jag ska skriva om nya avsnitt fastnar jag lite för länge framför avsnitten. Sen är frågan om jag tycker att boendeekonomi är så himla roligt ändå efter att ha konsumerat avsnitten.
Årets mest överskattade:
Influencers.
Årets mest irriterande:
Ojämställdhet bland kvinnor och män i arbetslivet fortsätter och får mig att vilja skrika rakt ut. En enda till överbetald snubbe, dåliga värderingar, och dålig humor och jag tappar tyvärr huvudet. Dessutom en enda till snubbe som köper sex och jag går i kloster (kanske inte precis lovar).
Årets mest förväntade:
Regeringsskiftet väl?
Årets snaskigaste:
Jag antar att ingen vill höra om mitt kärleksliv så då måste det väl bli Margaux Dietz haveri i trappen och framförallt tystnaden efter det.
Årets bästa:
Kompisar, de står alltid där och gör sina proffsigaste kompisgrejer.
Årets sämsta:
Krig, lågkonjuktur och konflikter. Maktgalna världsledare.
Årets nyhet:
När riksdagen beslutade att covid-19 inte längre ska klassas som allmänfarlig- och samhällsfarlig sjukdom från och med den 1 april 2022. Hörde jag ett hallelujah?
Årets branschprofil:
Får man välja två? Jag kan inte låta bli att imponeras av Mattias Wikström och Johan Pihl deras Doconomy är inget annat än briljant och ger känsla av hopp för inför framtiden.
Årets roligaste:
Jag fnissar fortfarande åt Åkestam Holsts lusseballe, som Pressbyrån uppmanar män att testa sig för prostatacancer. Den är enkel och genital – nej jag menar genial! Hur många har inte bakat en lussesnopp hemma menar jag? Det var dags att ta ut den i strålkastarljuset.
Årets tips:
Terapi! Man måste inte nöja sig med att man ”ba är så här”. Det går att utvecklas, må bättre, förstå mer och sluta med mindre bra beteenden genom hjälp. Bara gör det.
Årets serie:
White Lotus.
Årets podd:
Jag klarar inte att lyssna på babbel och folks klubbar för inbördes beundran. Därför måste det bli Insiktspodden, den enda podden jag konsumerar.
Årets bok:
Jag har burit med mig Haruki Marakamis ”Fågeln som vrider upp världen” i åratal och läser lite då och då, sedan tappar jag den. Men i år kanske blir året som jag läser ut den, alltså årets bok för mig.
Årets plattform:
Twitter, jag älskar twitter och twitter älskar mig.
Årets guilty pleasure:
Jag har tjejlyssnat på ”Hångel på balkongen” med Clara Klingenström så många gånger att det inte kan vara sunt. Det är kanske inte det första jag berättar för folk.
Årets sjukaste: Att Ing-Marie Wieselgren blev mördad i Visby medan jag modererade i Resumétältet under Almedalen. Årets sjukaste och ett av de sorgligaste ögonblicken, trots att det funnits många under året. Det går inte riktigt att förstå faktiskt.
Jag lovar:
Att lyssna på er när ni vill berätta saker och hålla era källskydd. Att berätta er historia när tiden är inne och att alltid vara genuin och inte påklistrad. Och att möta alla med samma grundrespekt, låt mig aldrig bli någon annan. 

Andreas Rågsjö-Thorell

Årets kommunikation: Volodymyr Zelenskyj, karisma, kontinuitet, stamina.
Årets kampanj:
Den kanske inte kammar hem full pott i nytänkande, men 13:s paketering av Johan Pehrson imponerade på mig. Kampanjen etablerade en bild som samspelade med hans mediala framträdanden och Liberalerna lyckades få ut honom i debatten. Ett tag verkade det nästan som att partiledaren hade en stående inbjudan till Aktuelltstudion. Man kunde ofta få intrycket att han själv undrade vad han gjorde där, men i det flyktiga och spelorienterade politiska landskap som vi levt med i 12 år har det många gånger visat sig att man kommer ganska långt med bara uppmärksamhet. L hade en svag hand, men spelade korten precis rätt. En fråga dröjer sig kvar: Varför stod Nyamko Sabuni kvar i kulisserna, när hon hade nästan två år på sig?
Årets mest överskattade:
#swedengate. När ska svenskarna lägga band på sitt självhat? Vi kanske kunde hålla en skam-workshop i Danmark, de skulle må bra av inte gå på myten om sig själva varje dag.
Årets mest irriterande:
Greedflation, hur mycket är stölindex uppe i nästa sommar?
Årets mest förväntade:
Lågkonjunkturen
Årets snaskigaste:
De kommande årens klyftor mellan generationer, lantisar/stadsbor, de som har och inte har etcetera. kan bli både smutsigt, dysfuntionellt söndrande och kostsamt. Sponsrade managementcharlataner kan komma med vilka glädjekalkyler de vill. Deras analyser om framtiden tenderar att exkludera data längre ned i taxeringskalendern, helt enkelt eftersom dessa människors drivkrafter inte går att kapitalisera på. Hur löser man samhällets stora utmaningar (säg hållbarhetsmålen) om man inte förstår rörelserna i periferin? Det var länge sedan egoism blev statsreligion i Sverige. Du behöver inte vara rik för att bara värna om din egna lilla värld och missa den större bilden.   
Årets bästa:
Oavsett vad man tycker om klassanalysen var Roland Poirier Martinssons text i Aftonbladet en väldigt stark läsupplevelse. Den stannade kvar.
Årets sämsta:
I allt det mörker som omger oss är Vladimir Putin ändå värst. Hans krigsföring skymmer dessutom sikten för andra geopolitiska oroshärdar.
Årets nyhet:
Kreativ AI. Är pirrig, rent utsagt upphetsad, över att få följa hur det här kommer att dominera samtalet i branschen nästa år. Vart tar diskussionen vägen?, vilka kommer att få tolkningsföreträde i den? Varför? Det finns så många lager här.
Årets branschprofil:
Finns de ens längre? Ge branschen en enfant terrible med jesuskomplex nu!    
Årets roligaste:
Alltid Larry David
Årets tips:
Tänk mindre på dig själv. Jag lovar, det funkar.
Årets serie:
Nattryttarna.
Årets podd:
Ekstedt Sport
Årets bok:
Detaljerna (Ia Genberg), om man ändå lyckades behärska språket med en sådan lätthet. Gillade också Skymningstid (Henrik Bromander), men den kom förra året.
Årets plattform:
Fotbolls-VM
Årets guilty pleasure:
Livet är för kort för att skämmas
Årets sjukaste: 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.


Jag lovar:
Att fortsätta uppdatera min skrala palett av praktiska färdigheter. I år har jag lärt mig att hugga ved, rensa fisk, öppna ostron och knyta slips. Ja, ni hör ju. 

Alicia Price

Årets kommunikation: ALLA säger ju Volodymyr Zelenskyj. Och visst stämmer det. Men om man får vara lite mer lättsam: Borås stads respons på det virala drevet på Tiktok - att slänga ut stadsdirektören på Tiktok.
Årets kampanj:
Ingen valkampanj i alla fall! Kanske Knäckeväskan, som fick mindre uppmärksamhet än vad den förtjänade, och som jag faktiskt nästan klickade hem.
Årets mest överskattade:
Metaverse
Årets mest irriterande:
Metaverse
Årets mest förväntade:
Att NFT- och kryptoluftsluttet exploderar. Eller kanske snarare imploderar.
Årets bästa:
Att Lionel Messi äntligen får lyfta världsmästarpokalen. Unnar honom ALLT.
Årets guilty pleasure:
Det har uppstått en magisk trend på Tiktok (i alla fall mitt flöde) där folk gör edits, alltså korta videoklipp, med fotbollstema. I bakgrunden alltid med Taylor Swifts musik. Jag ser allt, jag älskar allt.
Årets nyhet:
Den största nyheten i år är givetvis kriget i Ukraina. Men! För att bryta av ångesten vill jag också lyfta att antalet vilda tigrar har ökat med 40 procent sedan 2015, mer än 100 000 kilo plast har städats bort från stora stillahavssopområdet (Great Pacific garbage patch) under 2022, och Stéphanie Frappart dömde, som första kvinna någonsin, en match i fotbolls-VM för herrar. Allt är inte kris och katastrof.
Årets branschprofil: Gustav Martner
känns som ett bra val efter Cannesstormningen. Keep fighting the good fight!
Årets roligaste:
Mytologin kring Martin Scorsese-filmen Goncharov.
Årets tips:
Släpp prestigen.
Årets serie:
Stranger Things. Har inte sett någonting som gjort mig superimponerad i år. Däremot har jag sett om alla femton säsonger av Criminal Minds.
Årets podd:
TrueAnons podcast-serie ”The Game”. Om nykterhetsrörelsen, sekter, reformskolor, och psykologisk tortyr. Ni hör ju.
Årets bok: Malin Persson Giolitos
bok ”I dina händer”. En fiktiv inblick i den sorgligare delen av samtiden, gängbrottslighet, och utanförskap.
Årets plattform:
.... BeReal?
Årets sjukaste:
Att man sköt schimpanserna i Furuvik. Lär av djurparken i Charkiv istället.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Årets näst sjukaste: Will Smith örfilar Chris Rock på Oscarsgalan. Minns ni att folk trodde det var en planeras pr-kupp?? Sjukt oavsett.
Årets låt(ar): IzalLa Increíble Historia del Hombre Que Podía Volar Pero No Sabía Cómo, The 1975 – Wintering, Hozier – Swan Upon Leda, och Taylor Swift – You're On Your Own, Kid.
Jag lovar:
Att göra mitt bästa.

Joakim Wedholm

Årets kommunikation: Zelenskyj/USA/Ukraina har dominerat totalt på informationsarenan sedan Ryssland inledde anfallskriget mot Ukraina. Att föregå rysk propaganda och öppet tala om vad Putin planerar har varit ett genidrag och avväpnat de sedvanliga ryska försöken att fördunkla sanningen och relativisera verkligheten.
Årets kampanj: Om en vanlis som jag inte kommer ihåg en specifik kampanj när jag skriver det här, har det verkligen gjorts något bra?
Årets mest överskattade: Elon Musk. Alltid och hela tiden.
Årets mest irriterande: Elon Musk, personifieringen av att det är najs att ha bra åsikter tills man plötsligt kommer på att man värderar sin rikedom betydligt högre och börjar krypa för Putin och Xi Jinping.
Årets mest förväntade: Att politikerföraktet ökar på grund av att de chockhöjer sina löner och lovar saker de vet att de inte kan hålla och sedan naivt frågar sig varför politikerföraktet ökar.
Årets snaskigaste: Polismyndigheten. Sex, korruption, konspirationer, inkompetens och vapen i en perfekt mix som får Sverige att framstå som en bananrepublik. Kan de inte lösa brott får medborgarna nöja sig med underhållning för skattepengarna.
Årets nyhet: Att SVT helt och hållet dukat under för någon slags sovjetisk formalism och kastar en medarbetare under bussen. ”Vi har följt policyn! Vi har följt policyn!” Ni skrev den, den är alltså inte naturlag. Bilda er. Sunt förnuft borde även gälla på Gärdet.
Årets branschprofil: Billy Andersson.
Årets roligaste: Billy Andersson.
Årets tips: Ett telefonsamtal i november.
Årets serie: Jag vet inte vad jag egentligen tycker om alla Gen Z-serier som produceras just nu. 3... 2.. 1... cancellerad.
Årets podd: Inget jag ägnar tid till.
Årets bok: Nyöversättningen av Ludwig Wittgensteins Filosofiska undersökningar.
Årets plattform: Tiktok, eftersom så länge folk har lite småkul är det helt ok att lämna bakdörren öppen för den kommunistiska regimen i Peking. Dina barn kommer tacka dig när de försvinner spårlöst för att ha dragit ett Nalle Puh-skämt om 25 år.
Årets guilty pleasure: Man ska inte känna skuld för njutning nu för tiden. Samtidigt ska man känna skuld för allt. Jag vet inte… är sura S ok?
Årets sjukaste: Polismyndigheten – igen.
Jag lovar: Inget.

Thomas Nilsson

Årets kommunikation: Ni kan skratta hur mycket ni vill åt Liberalernas profilering av Johan Pehrson men kom inte och säg att den inte var lyckad.
Årets kampanj:
Världsfrånvända valllöften som gav väljarna de svar de ville ha fick onekligen mest effekt. Varför frågade ingen journalist hur mycket en sänkning av dieselpriserna med 10 kronor/litern skulle kosta? På ett mer branschnära plan har det blivit tydligt hur jäkla avgörande skådespelarna är för att nånting ska flyga. ”Prisar” därför tre filmer som utan sina huvudkaraktärer hade fallit platt:

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Årets mest överskattade: Dreven mot influencers och den inverkan de skulle ha på de varumärken som råkat betala dem. Är det någon som på riktigt är irriterad eller är de bara en lämplig projektionsyta?
Årets mest irriterande:
Människor som på olika sätt tror att de är överlägsna andra. Oooooooooootroligt tröttsamt och på gränsen till mer osympatiskt än nazism. Vi ser och hör er.
Årets mest förväntade:
Elon Musks kaosartade styre av Twitter.
Årets snaskigaste:
Kärleksrelationer, ”Bastugäng”, jäv och förföljelse. I toppen på Sveriges kanske viktigaste myndighet. Historien om Polisen som just nu nystas upp har allt på en kvällstidningsredaktörs önskelista.
Årets bästa:
Tänker nästan alltid att reportage var något som var bättre förr. Andrev Waldens ”Vad är egentligen arga gubbens hemlighet?” fick mig att tänka annorlunda. Årets mänskligaste text. Vill även lägga till finalen i fotbolls-VM. Att den största matchen i den största sporten utspelades på det sättet visar att det trots allt finns en gud.
Årets sämsta:
Kreatörer av alla dess slag får mindre och mindre betalt, vilket ytterligare stänger dörren för många aspiranter, inte minst de utan välbärgare föräldrar. Samtidigt stiger ersättningarna för bolagstopparna. I ”branschen” får man väl säga att Arlas beslut att sluta med sin klimatkompensation, de får nämligen inte berätta om den på det sätt de vill, inte imponerar. På ett personligt plan är jag lyckligare än på länge, men det hade samtidigt inte varit fel att svara ”Året som helhet”. Krig, inflation, arbetslöshet och lågkonjuktur är tillräckligt för att bryta ihop.
Årets nyhet:
Efter att ha varit måttligt imponerad av AI:ns framfart kom ChatGPT. Kanske behövdes det en presentation i textform för att jag som journalist ska fatta hur långt vi kommit. ”Det är bara medelmåttorna som behöver oroa sig” säger du. Visst, men det finns väldigt många av oss.
Årets branschprofil:
Får man svara en myndighet? I så fall fortsätter Konsumentverket göra avtryck inom en av branschens viktigaste frågor.
Årets roligaste:
Skrattar sällan till film (kul kille) men Triangle of sadness är ett mästerverk som lyckas vara lika rolig som sanningssägande.
Årets tips:
Det har länge burit mig emot, och jag har fortfarande ingen vidare ”aktivitet”, men det finns en jävla massa branschkunskap att hitta på Linkedin. De som klagar på ett glättigt flöde kan, precis som på alla andra plattformar, se till att avfölja de som stör. Hur svårt ska det vara?
Årets serie:
”Jeen-yuhs” om Kanye West ger en bra förståelse av människan Kanye West innan den uppenbara sjukdomen tog över. Den sista delen gör också tydligt hur illa det går om man tappar kontakt med de som bryr sig om en på riktigt.
Årets podd:
Hade jag varit mindre självmedveten hade jag svarat någon av alla fotbollspoddar jag konsumerar. Så i stället säger jag ”Hot money” som berättar om hur den moderna porrindustrin växt fram och fungerar. Mycket intressant och dessutom gjord av svenska stjärnreportern Patricia Nilsson.
Årets bok:
Har läst skamligt lite så har inte mandat nog att svara.
Årets låt(ar):
Ethel Cain - Hard times, Kodak Black - X&O:s och Ice Spice - Munch (Feelin U).
Årets guilty pleasure:
Drake parat med Hall & Oates.
Årets sjukaste:
Att Dennis-korvarnas ”Dennis” inte heter Dennis utan Per. Ingen nyhet i dess rätta bemärkelse, men ändå.
Jag lovar:
Att i nästa års rapportering försöka lyfta blicken bortom ankdammen. 

Yasmine Winberg

Årets kampanj: Nord DDB:s dödsannonser för minnen
Årets mest överskattade:
Fotbolls-VM. Vet att det är en enormt kontroversiell åsikt bland minst 50 procent av befolkningen, men det ÄR verkligen som att titta på samma film om och om – och om igen.
Årets mest irriterande:
Att man aldrig nånsin på riktigt kan förstå sig på Metas algoritmer.
Årets mest förväntade:
Att en influencer återigen skulle skita i det blå skåpet. I år har Pontus Rasmusson, Katrin Zytomierska och Margaux Dietz skrivit in sig i historien.
Årets bästa:
Livet och hälsan.
Årets sämsta:
Att vi känns längre bort än nånsin från att nå klimatmålen.
Årets nyhet:
Kalla Faktas gräv om partiernas hemliga pengar.
Årets branschprofil:
Det har varit rätt dåligt med sådana i år?
Årets kommunikation:
Moderaten Staffan Tjörnhammars 27 sekunders långa tystnad som svar på frågan om det inte fanns andra hål att stoppa pengarna i än i politikernas lönekuvert, som efter ny ersättningsmodell höjdes med 27 procent. 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Årets roligaste: Staffan Tjörnhammars upprepande 27 sekunder långa tystnad i TV4:s Idol efter sin avgång. Så äger man en kris! Staffan borde vara en het kandidat bland pr-byråerna.
Årets tips:
Ring inte en journalist sjuttioelva gånger och fråga om vi har sett er pressrelease. Vi läser mejlen, vi lovar.
Årets serie:
The Bear på Disney Plus.
Årets podd:
P3 Dystopia. Må det formatet för alltid överleva.
Årets bok:
Har nog inte läst en enda bok i år tyvärr. Trist men sant.
Årets plattform:
Skulle vilja hylla gamla, hederliga Messenger. En plattform som ingen av oss skulle klara oss utan i vardagen men som aldrig får någon offentlig kärlek.
Årets guilty pleasure:
Gift vid första ögonkastet USA. Extra allt, föga förvånande.
Jag lovar:
Att Resumé blir ännu lite bättre 2023.

Billy Andersson

Årets kommunikation: Volodymyr Zelenskyj
Årets kampanj:
Den där metakampanjen från Oatly…eller den var visst från 2021.
Årets mest överskattade:
Svensk reklam var inte alltid så rolig 2022.
Årets mest irriterande:
40/60, kan vi gå vidare?
Årets mest förväntade:
I höstas sa Petter Rudvall att kryptovalutorna skulle krascha sommaren 2022, han missade på några månader. Nu vill jag inte säga att Rudvalls miss var förväntad utan kryptokraschen.
Årets snaskigaste:
Förtalslagstiftningen förbjuder mig.
Årets bästa: Ida Hult,
hennes ”Ärvda svar” kom visserligen förra året men kan läsas om år efter år.
Årets sämsta:
Valaffischer. Kränkt på riktigt.
Årets nyhet:
Yasmine Winberg lägger ned månadsmagasinet Resumé.
Årets branschprofil: Magnus Lindkvist
, han borde bli strategichef på NoA.
Årets roligaste: Martins Cedergrens
”Vårt reason to to talk i det här avseendet är att Lindex higher purpose är att Empower and inspire women everywhere”.
Årets serie:
Snobben verka ha fått ett uppsving.
Årets podd:
Hörde ett några år gammalt avsnitt av Snedtänkt om Expressenspråket, det var lite kul.
Årets bok:
Spöket av Aase Berg.
Årets plattform:
Discord, fattar inte, men inne är det.
Årets guilty pleasure:
Facebook (jag är född på 60-talet).
Årets sjukaste:
Rysk kommunikation.
Jag lovar:
ingenting.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev