Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regeringen hotar Scoops överlevnad

Publicerad: 25 augusti 2010, 14:24

Scoop är en av de tidskrifter som får ekonomiskt stöd av Kulturrådet och som riskerar att bli av med detta då regeringen snävat in begreppet kring kulturtidskrifter. Nu ber Scoop om stöd och tips hur man ska klara tidningens överlevnad om stödet försvinner.


Ämnen i artikeln:

Scoop

Förra året fick Föreningen grävande journalisters tidskrift, Scoop, 125 000 kronor i bidrag av Kulturrådet.
Inom kort ska ansökan in på nytt, men denna gång är det osäkert om det blir några pengar från Kulturrådet.  Anledningen är att regeringen snävat in begreppet för vad som egentligen menas med kulturstöd.
- Det här är del av en jättestor diskussion där regeringen har velat snäva in kulturskriftsbegreppet till förmån för de klassiska konstarterna, säger Christina Kennedy, redaktör och ansvarig utgivare på Scoop.

Hon menar att om det värsta skulle inträffa och det inte blir några pengar måste man hitta pengarna som krävs för tidningens överlevnad någon annanstans:
- Ännu har vi inte träffat någon som vill hosta upp pengarna bara sådär, men jag lever på hoppet, säger Christina Kennedy.

För att förbereda sig inför hotet har FGJ och Scoop gått ut med en uppmaning till sina medlemmar och läsare att komma med tankar och idéer kring hur man skulle kunna hitta alternativa sätt att finansiera Scoop:
- Man kan väl kalla det ett Outreach-program. Vi ska också diskutera frågan med föreningens styrelse samtidigt som vi filar på att vår ansökan så att den blir så bra som möjligt, säger Christina Kennedy.

Hon känner ändå visst hopp. Detta eftersom regeringen har mildrat formuleringen på sistone. Den 1 juli kom en definition som säger att en kulturtidskrift kan bedriva ”kulturdebatt i vid mening”. Men trots detta är det fortsatt osäkert vad som kommer att hända med stödet:
- Nu är formuleringen på en nivå där jag tycker att det är svårt att se hur den ska tolkas, säger Christina Kennedy.

Hon menar att Scoop och dess artiklar kring grävande journalistik utgår en sådan viktig del av samhällsdebatten att det vore en stor förlust om tidningen gick förlorad:
- Jag får helt enkelt utgå ifrån att vi hittar resurser. Det behövs knappast mindre av grävande journalistik i samhället, säger Christina Kennedy.

Hur mycket får du av de 125 000 kronorna för det arbete du gör åt Scoop?
- Jag får en del, men arvodet är mycket långt ifrån SJF:s rekommendationer för frilansarvode. Samma gäller för tidningens frilansare. De som jobbar för Scoops drivs av en vilja att hjälpa till och göra saker och ting bättre, säger Christina Kennedy.

Scoop trycks i 1 700 exemplar och kommer ut med fyra nummer per år. Tidningen ges även ut i en nätversion där ett urval av artiklarna publiceras:
- Alla journalistmiljonärer är välkomna att höra av sig om de vill stöda tidningen, säger Christina Kennedy.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Scoop

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.