Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regeringens lagförslag kan försvåra för S egna lotterireklam

Publicerad: 24 september 2021, 11:56

Foto: TT/Kombilotteriet

Finansdepartementet tog sikte på spelreklam i ett lagförslag och nu kan Socialdemokraternas egna lotterireklam drabbas. ”Slår undan benen för hela vår verksamhet”, säger Kombispels vd Jonas Lindholm till Aktuellt i politiken.


Ämnen i artikeln:

ReklamSocialdemokraternaSpelinspektionenSpelreklam

I somras lade Finansdepartementet fram ett lagförslag om ”Särskild måttfullhet vid marknadsföring av spel till konsumenter”. En konsekvens av lagen skulle i så fall bli att direktreklam inte längre skulle vara tillåtet, något Dagens Nyheter tidigare rapporterat om.

I remissvaret som nu inkommit från Spelinspektionen ställer de sig positiva till att införa kravet. Något skulle betyda att socialdemokraternas egna lotterier påverkas.

– De allmännyttiga lotterierna bygger sin försäljning på direktmarknadsföring och förslaget slår undan benen för hela vår verksamhet om det går igenom. Det är svårt att sälja en produkt som är drömmen om vinsten utan att få prata om drömmen om vinsten, säger Jonas Lindholm, vd på Kombispel som ägs av socialdemokraterna till tidningen Aktuellt i politiken.

Träder i kraft 2022

Regeringen själva tillsatte en utredning som kom fram till att de skulle undantas och menade att lotterier handlade om spel med låg risk för att utveckla spelproblem. Finansdepartementets lagförslag gjorde dock ingen skillnad på vem som arrangerar spelet. Istället ska spelen prövas från fall till fall där de kategoriseras efter risk, skriver Dagens Nyheter.

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2022 och fram till mitten på oktober får spelbolagen och andra berörda lämna remissvar.

LÄS MER: Fler missbrukar spel under corona – Spelinspektionen släpper kampanj 

Joakim Wedholm

Reporter

joakim.wedholm@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.