Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Reklam för nummerupplysning hotas med vite

Publicerad: 8 november 2007, 12:22

Reklamstriden mellan Telias nummerupplysning 118 118 och konkurrenten Ahhaaa 118 100 i marknadsdomstolen är över.Resultatet blir att båda företagen förbjuds vid vite att använda den aktuella reklamen.


I måndags föll två domar i Marknadsdomstolen. I det ena fallet hade Telia stämt Ahhaaa. I det andra fallet hade Ahhaaa stämt Telia.Ahhaaa 118 100 har blivit rejält irriterade på Telias reklam med den töntige nummerupplysaren Krister.Reklamfilmerna slutar med uppmaningen: Ring en riktig nummerupplysning istället.Ahhaaa menar att Telia därmed påstår att Ahhaaa inte är en riktig nummerupplysning. Detta eftersom Ahhaaa i stort sett är den enda konkurrenten som Telia har.Marknadsdomstolen anser att Ahhaaa åtminstone kan anses vara indirekt utpekad. Därför förbjuds också Telia att visa filmerna och sända radioreklamen med Krister. Om de bryter mot detta kommer de att få ett vite på 200000 kronor.Samtidigt fick Marknadsdomstolen ytterligare ett fall på sitt bord. Nu var det Telia som stämt Ahhaaas reklam. Telia hävdade bland annat att Ahhaaa faktiskt inte hade tillgång till alla telefonnummer, något de hävdade i sin reklam.Dessutom anser Telia att Ahhaaas reklambusringningar till Telias telefonister är både vilseledande och saknar objektivitet.Marknadsdomstolen ger även Telia rätt i sina yrkanden. Ahhaaa förbjuds att visa sin reklamfilmer om de påstår att Ahhaaa har tillgång till alla telefonnummer. Dessutom får de inte påstå att Telia inte kan vidarebefordra telefonnummer som sms.Både Telia och Ahhaaa ville att vitet skulle uppgå till 1 miljon kronor. Marknadsdomstolen nöjde sig dock med 200000 kronor.Dessutom ska Telia betala Ahhaaas rättegångskostnader på 395000 kronor och Ahhaaa ska betala Telias rättegångskostnader på 106 069 kronor

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.