onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Reklamjättarna underskattade krisen

Publicerad: 8 april 2010, 12:42

Ett brutalt år. Det värsta året i historien. De stora reklam­koncernerna tecknar det gångna 2009 i dystra färger. Mest dystert var det för alla som blev av med sina jobb.

Ämnen i artikeln:

BörsSir Martin SorrellWPP

Billy Andersson

billy.andersson@resume.se


truefalse

WPP:s koncernchef sir Martin Sorrell tänkte fel när han skulle uppskatta kris­effekterna. Resultatet blev en snabb nedskärning där 14 000 människor blev av med jobbet. (Foto: Scanpix)

Världens fem stora reklam- och medie­koncerner rapporterade en sammanlagd vinst på över 3 miljarder dollar, 21,5 miljarder kronor. Det är knappast en svårartad kris.

På papperet förlorade visserligen aktieägarna gigantiska summor på de stora kommunikationskoncernerna under 2009. Brittiska WPP som i dag är störst bland de fem stora holdingbolagen förlorade mellan början av toppåret 2007 och början av 2009 närmare 80 procent av sitt börsvärde.

WPP med byrånätverk som Ogilvy, Grey och Mindshare beskriver 2009 som brutalt.
– Vi förflyttade oss från avgrunden post-Lehman Brothers till en något mindre farlig fas under andra halvan av 2009 till en stabilare fas i slutet av året och början av 2010, beskrev WPP året i samband med att fjärde kvartalet för 2009 presenterades.

WPP:s koncernchef, sir Martin Sorrell, medger att han själv inte insåg hur illa krisen var. Han gissade att intäkterna under 2009 ”bara” skulle öka med 2 procent medan de i verklig­heten sjönk med 8 procent ned till 1,25 miljarder dollar.

Det som räddade resultatet var en snabb och brutal nedskärning under året. 12 procent av de anställda,
14 000 personer, fick lämna sina jobb inom WPP som tjänade in 1,8 miljarder dollar under året.

De stora förlorarna under 2009 är de tiotusentals som blev av med jobben inom marknadskommunikation.

Även Maurice Levy på franska konkurrentkoncernen Publicis räknade fel på krisen. Han lovade i början av 2009 att ingen inom koncernen, där Saatchi & Saatchi, Fallon och Starcom ingår, skulle förlora jobbet. Nu blev 2 500 uppsagda, intäkterna föll med 6,5 procent till 6,2 miljarder dollar och vinsten slutade på 553 miljoner dollar. I resultatet ingår förlusterna som Leo Burnett och Starcom gjorde i samband med General ­Motors konkurs.

Men Publicis klarade sig ändå bra jämfört med andra och tog marknadsandelar. Maurice Levy förklarar det med koncernens satsning på ­digital marknadsföring. Efter 2009 är Publicis numera trea efter WPP och Omnicom.

För amerikanska Interpublic, IPG, där Lowe och McCann Erickson ingår, innebar 2009 fortsatt usel ekonomi. Koncernen har lidit av problem under hela 00-talet och det blev inte bättre av att flera av koncernens byråer jobbade med den krisande bilindustrin.

Intäkterna hamnade på 6 miljarder dollar, ned 10 procent, och vinsten slutade på 93,6 miljoner dollar.

Omnicom, där DDB, TBWA och OMD ingår, klarade sig något bättre trots att man har förlorat stort på bilindustrin. Enligt koncernchefen John Wren var 2009 det värsta året i Omnicoms 24-åriga historia. Trots det blev det en vinst på 1,27 miljarder dollar medan intäkterna föll med 8,7 procent till 11,7 miljarder dollar.

Ett litet positivt undantag i klagosången­ är minikoncernen MDC där Crispin Porter + Bogusky och Kirshenbaum Bond Senecal + Partners ingår. Koncernen är bara en bråkdel så stor som de andra jättarna men rapporterade ändå tillväxt sista kvartalet 2009 och en vinst för helåret som låg bara några miljoner under IPG.
– Vi förväntar oss ännu ett starkt år 2010, sade MCD Partners koncernchef Miles Nadal, när han presenterade resultatet för 2009.

Veckan som gick

Ny vår för affärstidningarna. Ett tecken på en bättre annonskonjunktur är att det åter satsas på affärstidningar. Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund har registrerat titeln Nya Affärer. Småföretagarnas riksförbund vill ge ut Småföre­tagaren. Gota Media har registrerat titlarna Affärsliv Kronoberg och Affärsliv Småland. Dessutom är det nu klart att Finans och Försäkrings tidning kommer att heta Finansliv.

Fint som snus i USA.
Snusbolaget Swedish Match jublar efter CBS nyhetsmagasin ”60 minutes” i helgen. Sändningen tog upp just snus som nyligen har lanserats i USA. Ett besök  gjordes i Sverige, där TV4:s Martin Timell berättade om hur snuset har fungerat när han slutade röka. Men han har ingen koppling till det svenska tobaksbolaget.
– Nej, verkligen inte. Jag har tackat nej till 260 reklamjobb i byggbranschen och gör inget sådant.

Bygger ny byrå i Göteborg. Reklamkartan i Västsverige ritas om. Resume.se kunde i veckan avslöja att byggmiljonären Ola Serneke startar den digitala byrån Dear Friends i Göteborg med avhopparna från Cordovan Digital som medarbetare – inklusive vd:n Roger Brovik.
Ola Serneke, vd för fastighets-, industri- och byggbolaget Sefa Byggnads, är inblandad i över 20 bolag i Västsverige som tillsammans omsätter runt 600 miljoner kronor.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev