Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rekordhöga böter för Cambridge Analytica-skandalen

Publicerad: 15 juli 2019, 07:27

Facebook åker på höga böter efter dataskandalen.

Foto: Montage

Amerikanska FTC har gett Facebook ett bötesbelopp på fem miljarder dollar, motsvarande 47 miljarder kronor, efter Cambridge Analytica-skandalen.


Ämnen i artikeln:

TechCambridge AnalyticaFacebook

FTC:s kommission har fem personer, varav tre republikaner. Samtliga av dessa var för notan, medan demokraterna invände och ville fortsätta utredningen. Det rekordhöga beloppet utfästs för Cambridge Analytica-skandalen, dit Facebook otillåtet lämnade ut uppgifter om 87 miljoner användare. Cambridge använde sedan informationen för att sälja konsulttjänster till politiker, bland annat till Donald Trumps valkampanj.

– Den här bötessumman är en bråkdel av Facebooks årliga inkomster. Den kommer inte att få dem att tänka till om sitt ansvar att skydda användarnas data, sade demokraten David Cicilline, representant i FTC.

Bötesbeloppet på 47 miljarder kronor är det enskilt största som FTC har gett till ett privat företag, skriver Wall Street Journal. Enligt Facebooks kvartalsrapport som kom i våras hade techjätten redan avsatt mellan tre till fem miljarder dollar om de skulle tvingas böta för dataläckan. Facebook har ännu inte kommenterat beslutet.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.