Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rekordmånga anmälningar mot Uppdrag Granskning

Publicerad: 8 november 2007, 12:21

SVT:s journalist Janne Josefssons besök valstugorna kan ha kostat moderaterna dyra mandat i Riksdagen.Nu kommer efterspelet för Uppdrag Granskning. Granskningsnämnden har mottagit rekordmånga anmälningar mot programmet.


41 anmälningar har trillat in hos Granskningsnämnden (GRN) för radio och tv hittills. Det är den högsta noteringen för ett enskilt program. Men Uppdrag Granskning har ett gediget arkiv hos GRN efter två år i etern. 129 anmälningar har det blivit totalt, främst på grund av granskningen av Göteborgskravallerna. Men om antalet anmälningar är rekordmånga är det få av programmen som fälls. Endast tre fällningar har Uppdrag Granskning dragit på sig.GRN har beställt bandet med valstugebesöken från SVT för granskning. Efter en första titt beslutar GRN om man ser någon anledning för SVT att yttra sig eller inte. Efter ett sådan yttrande beslutas om sammanträde och därefter frias eller fälls programmet. Överhuvudtaget mottar GRN fler och fler anmälningar. Antalet anmälningar har ökat med närmare 100 per år, de senaste två åren. En av förklaringarna kan vara den ökade tillgängligheten via internet, menar GRN. Många tittare går in och anmäler direkt på nätet efter att ha upprörts av ett program, men fortfarande är flödet av vanlig post stort.

Andreas Johansson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.