Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rekordresultat för NoA – alla svenska byråer samlas under samma tak

Publicerad: 4 april 2018, 14:05

The North Alliance vd Thomas Høgebøl.

Nordens största byrånätverk, The North Alliance, ökade under fjolåret sin ebidta-marginal med 27 procent. Nu väljer man också att samla alla de svenska byråerna på Tulestationen i Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Petronella PanérusThomas HøgebølNorth AllianceÅkestam HolstRound & RoundMaking WavesGreat WorksBold

Det har gått drygt fyra år sedan det nordiska byrånätverket The North Alliance såg dagens ljus. Den svenska delen av nätverket innefattar bland annat byråerna Åkestam Holst, Great Works och Bold. Nätverket ägs till 60 procent av den finska investeringsfonden Capman, övriga 40 procent ägs av 100 olika partners.

2016 passerade nätverket en milstolpe genom att för första gången omsätta mer än en miljard kronor.

Nu presenterar man sina siffror för 2017. Omsättningen fortsätter att öka och uppgick förra året till 1,07 miljarder kronor, en ökning med omkring 6 procent (1,01 miljarder kronor). Den största delen av omsättningstillväxten skedde under 2017 års sista kvartal.

Ebidta-resultatet landade på 76,6 miljoner kronor, en ökning med 27 procent i jämförelse med föregående år (60,1 mkr). Nätverket berättar i en pressrelease att målet för 2018 är att göra en ebidtavinst på 100 miljoner kronor.

– Fjolåret blev ännu en bekräftelse på att vårt nordiska tillvägagångssätt är rätt. Särskilt stark var avslutningen på 2017. Det hade inte bara god omsättningstillväxt, men väldigt god lönsamhetsutveckling. Vi är också mycket nöjda med att vi har tagit med oss den goda hastigheten in i 2018, säger Thomas Høgebøl, vd för NoA.

Sedan slutet av 2017 har nätverket även köpt upp den danska byrån Hello Group, svensk-amerikanska designbyrån North Kingdom och rådgivningsföretaget Evidence Strategy.

– Det är effekten av att vara ett nordiskt nätverk som är den viktigaste förklaringen till framgången för NoA. Utöver en generellt ökad efterfrågan på våra tjänster köper stadigt flera kunder från "hela" NoA. De stora, existerande kunderna köper flera tjänster från hela koncernen. Dessutom bankar nya kunder på dörren med en önskan om att samla sin byråverksamhet på ett mer effektivt sätt. Sådana möjligheter är som gjorda för oss, säger Thomas Høgebøl.

Samtidigt väljer man att flytta in alla svenska byråer under ett och samma tak, i den av Ferdinand Boberg ritade Tulestationen i Stockholm. Det innebär att man lämnar Kungsgatan 5 där en huvuddel men inte alla svenska NoA-byråer suttit sedan 2003. De nya lokalerna omfattar 3 800 kvadratmeter och kommer att husera 320 NoA-anställda. På Tulestationen blir de grannar med bland annat Volontaire och Björn Borg.

– Ända sedan starten av NoA har vi pratat om att någon gång kunna samla alla byråerna under ett tak. Det har mer varit en vision än en plan, med tanke på hur svårt det är att hitta fina lokaler i Stockholm. Nu har den grupp som jobbat med projektet hittat lokalerna som på alla sätt uppfyller våra önskemål och behov; Fin arkitektur , centralt läge och tillräckligt stort. Dessutom är det lokaler som kan anpassas helt och hållet efter våra behov, säger Åkestam Holsts vd Petronella Panérus till Resumé.

Vad ser du för synergieffekter av att samla alla byråer under samma tak?

Hela gruppen kommer närmare varandra, spontana möten och samarbeten underlättas. Vi har ju sett hur mycket talang och projekt som spiller över mellan byråerna som sitter tillsammans på Kungsgatan, nu kan samma sak hända i ännu högre grad än hittills inom hela gruppen. Det personliga mötet ska inte underskattas, ens i en starkt digitaliserad värld, säger Petronella Panérus.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.