Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Reportagebyrån skrotas

Publicerad: 10 mars 2010, 12:41

Reportagebyrån skulle leverera djuplodande samhälls- och ekonomijournalistik. Men redan efter ett halvår lägger Talentum ner verksamheten. – Personligen tycker jag det var en extremt dålig idé redan från början, säger Roger Thorén som är förlagschef på Talentum.


Maria Rankka avslutar samarbetet med Talentum

Roger Thorén ställer sig kritisk till hela projektet, som han själv inte var med om att starta. Fram tills nyligen drevs det av journalisten Pär Isaksson, som inte vill kommentera nedläggningen.  

– Marknaden är redan översvämmad av ekonomijournalistik. Det krävs större resurser för att få igång en ny reportagebyrå och pengarna som fanns räckte inte till, säger Roger Thorén.

Det var i september 2009 som Talentum reportage lanserades som ett samarbete mellan Talentumkoncernen och stiftelsen Fritt näringsliv. Visionen var att skapa en frilansbyrå med inriktning på djuplodande ekonomijournalistik. Artiklarna skulle säljas till tidningar som själva inte har råd att producera den typen av material.

– Bortsett från Affärsvärlden är det nästan inga medier idag som ägnar sig åt det, sade Talentums dåvarande vd Christer Björkin till Resume.se vid lanseringen.

Fritt näringsliv, som ägs av Svenskt näringsliv, motiverade sin delaktighet med att de ville ge ”bättre ekonomiska förutsättningar för att bedriva kvalitetsjournalistik i Sverige”. Ett treårigt avtal slöts mellan de två parterna. Det höll inte längre än sex månader.
– Det är en enorm konkurrens och det krävs mycket marknadsföring och profilering. Vi lyckades inte med att etablera oss på marknaden och få tillräckigt många kunder för att skapa lönsamhet. Det gick helt enkelt för dåligt, säger Roger Thorén.

Fritt näringsliv var delfinansiär i projektet. Kan det ha påverkat?
– Nej, det tror jag inte.

Fritt näringsliv bekräftar också att avtalet nu är brutet. Maria Rankka, som är vd för stiftelsen, säger att det var de som avslutade kontraktet, men att det skedde genom diskussioner med Talentum. Hon menar att reportagebyrån var ett testprojekt som inte lyckades i den rådande ekonomin.
– Talentum reportage riktade sig främst till landsortstidningar. Men de visade sig inte vara villiga att betala, säger Maria Rankka.

Fredrik Thambert

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.