Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

RES har skulder hos Kronofogden - förra moderbolaget går i konkurs

Publicerad: 12 september 2016, 07:16

Foto: Skärmdump RES.se

Resetidningen RES har dragit på sig skulder hos Kronofogden på en kvarts miljon. Och i somras gick det förra detta moderbolaget i konkurs - med ännu större skulder.


RES Travel Magazine Sweden AB, som ger ut resetidningen RES, har dragit på sig skulder hos Kronofogden på 256 319 kronor.

Redan år 2013 krisade RES. Moderbolaget gick då in med ett aktieägartillskott på 1 miljon kronor. Därefter har det följt några år med svaga resultat. 2014 uppgick årets resultat till 98 000 kronor och 2015 till -68 000 kronor. Samtidigt växte omsättningen från 8 569 000 kronor till 10 285 000 kronor.

Nils Norberg, som är vd på RES Travel Magazine AB bekräftar skulden och säger till Resumé att den består av ett krav från en enskild leverantör.

Varför har RES en skuld hos Kronofogden på en kvarts miljon?
- Vi för en dialog med leverantören. Vi ska reglera den under hösten enligt planen. Sommaren är lång och vi har lågt kassaflöde då tills det kommer igång i mitten av september.

Vad är det för skuld?
- Det är en vanlig leverantörsskuld och det har inget med tryckerimoms att göra, säger han och syftar på det problem som Emma Publishing AB haft. Det var tidigare moderbolag för RES.

Den 11 juli i år inledde Emma Publishing AB, en konkurs efter att ha samlat på sig skulder på 940 881 kronor hos Kronofogden. Nils Norberg var vd fram till konkursen.

Vad är det som har hänt i Emma Publishing AB?
- Det är en sorglig historia. Vi hade RES Magazine där fram till 2010 tills vi drogs in i en tryckerimomshärva. Vi försökte bringa reda med tryckerimomsen men 2010 flyttade vi RES till ett annat bolag för att det skapade en för hög osäkerhet att fortsätta att driva verksamheten i bolaget. Vi har lagt ner enormt mycket resurser för att få klarhet. Till slut kände jag att det är lönlöst. När vi begärde bolaget i konkurs i somras hade vi fortfarande krav från Skatteverket och krav på tryckerier.

Påverkar konkurrensen RES?
- Bolaget har varit vilande och hade ingen verksamhet. Konkursen påverkar inte RES Magazine på något sätt. Men vi har haft stora advokatkostnader. Jag har en meter med papper med tryckeri- och momsärenden på skrivbordet.

Vad händer med magasinet?
- I RES Magazine pekar det verkligen åt rätt håll. Läsetalet har gått upp och lösnummerförsäljningen har gått upp 10-12 procent de senaste åren. I slutet av förra året köpte vi tillbaka Travel News som vi tidigare ägde och nu satsar vi på en mässa och workhshop i november.

Björn Wallenberg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.