Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Resejournalistik på djupet

Publicerad: 15 februari 2011, 08:37

Ett one-shot med nationalparker, New England och roadtrip. Med USA-magasinet i oktober ville Vagabond ge läsarna både bredd och djup. Nu är man nominerade till tidskriftsallsvenskan tio i topp.


Ämnen i artikeln:

Tidskriftsallsvenskan

–  Det känns såklart jättekul! Vi är stolta över USA-tidningen. Den känns genomarbetad och håller vad vi tycker hög kvalitet rakt igenom, säger Tobias Larsson tidningens chefredaktör .

Förra året märkte Vagabond-redaktionen att det fanns ett stort intresse för USA. Man hade inte skrivit om resemål i staterna på länge och bestämde sig för att göra ett one-shot om USA. Vagabond ville göra resereportage bortom Big Apple.

–  Redaktionen är duktiga på USA. Detta i kombination med en bra mix av destinationer och bra bild- och textmaterial gör att tidningen blivit väldigt lyckad, säger  Tobias Larsson.

New England, Roadtrip, Nationalpark, Skidåkning, Nashville och Texas. I Vagabond USA fanns en strävan att täcka hela kartan. Vagabond vill slå ett slag för det djuplodande reportaget.

–  Resejournalistiken är bra när den ger en djupare bild och djupare förståelse för en plats. Det får dock inte spilla över och bli utrikespolitisk rapportering eller liknande. Det är ibland en fin balansgång. , säger Tobias Larsson.

Vad är dålig resejournalistik?

– Det finns för mycket resejournalistik som lyfter fram det uppenbara. Det finns mycket ytliga texter istället för det berättande reportaget.

Vad gör en bra tidskrift?

– Det är viktigt att de som skriver brinner för ämnet och det gör verkligen vi. Vi älskar resor. Jag tror och hoppas det märks i tidningen.

Under 2011 planerar Vagabond för en ny one-shot i april. Tobias Larsson kan ännu inte säga vart vingarna bär. När han får lyfta en annan nykomling blir svaret besläktat med Vagabonds-ämnesområden.

– DN Världen kändes som en helt rätt idé, säger Tobias Larsson

FAKTA

Upplaga: 36.000

Periodicitet: One-shot

Förlag: Egmont

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Tidskriftsallsvenskan

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.