Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Resumé Insikts Julia Lundin och Yasmine Winberg nomineras till Årets Journalist

Publicerad: 3 oktober 2019, 08:26

Resumé Insikts Yasmine Winberg och Julia Lundin.

Foto: Janne Naess.

Nu kommer nomineringarna till Tidskriftspriset 2019 som delas ut av Sveriges Tidskrifter. Resumé Insikts Julia Lundin och Yasmine Winberg har chansen att vinna priset Årets Journalist.


Ämnen i artikeln:

Yasmine WinbergJulia LundinResumé InsiktTidskriftspriset

Julia Lundin och Yasmine Winberg har gjort flera uppmärksammade granskningar och kartläggningar i premiumplattformen Resumé Insikt under året som gått. En röd tråd genom deras arbete är att de använder sig själva som metod.

Den som kanske fått allra störst genomslag influencergranskningen, där duon anmälde 14 influencers och 16 inlägg till självsaneringsorganet Reklamombudsmannen. Ungefär hälften av dem blev sedermera fällda för smygreklam. I kölvattnet av artiklarna har en debatt både i vår bransch och i andra medier blossat upp kring reklammärkning i sociala medier.

Under året som gått har Julia Lundin och Yasmine Winberg också köpt fejkföljare på Instagram, granskat hur annonser visas intill knark på Youtube och kartlagt sina egna inkorgar för att blottlägga massutskick av reklam.

– SHIT! Vi är otroligt hedrade, glada och stolta över nomineringen. Hard work pays off. Fan vad kul!, säger Julia Lundin och Yasmine Winberg.

Motiveringen lyder: "Med innovativa metoder och stort kunnande bryter de ny mark för den undersökande journalistiken. Här granskas makthavare som oftast slipper kritiska frågor, trots att de formar en hel generations världsbilder. Influencervärldens affärsmodeller, spelbolagens invasiva reklam, svagheter i GDPR – de digitala wallraffarna Julia Lundin och Yasmine Winberg på Resumé är nominerade till Årets Journalist."

Juryn utgörs av Eva Hamilton, journalist och tidigare vd på SVT (ordf.), Johar Bendjelloul, journalist DN, Negra Efendić, reporter Svenska Dagbladet, Martin Schori, chef för Gräv och Story Aftonbladet och Olle Zachrison, chef för Ekot Sveriges Radio.

Övriga nominerade i kategorin är Emanuel Sidea på Fokus, Per Snaprud på Forskning & Framsteg och Ellinor Torp på Dagens Arbete. Vinnarna av Tidskriftspriset presenteras den 6:e november på Cirkus i Stockholm.

Vill du läsa alla artiklar i Resumé Insikt? Teckna en provprenumeration här.

Prova Resumé Insikt i 30 dagar

Redaktionen

Reporter

red@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.