Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Resumé testar: Fika med talmannen

Publicerad: 3 juli 2019, 08:37

Resumé träffar Andreas Norlén, talmannen vars fikasug har minskat efter regeringsbildningen.

Resume.se:s redaktör Andreas Rågsjö Thorell dricker snutkaffe med en av fjolårets mest omtalade svenskar och kakkonnässörer – talmannen Andreas Norlén – som reder ut varför fika är en bra kontext för kommunikation.


Strandvägen 1 i Visby. Anna Kinberg Batra och Andreas Norlén skrattar inkännande mot varandra i riksdagens tält. Talmannen dricker sitt bryggkaffe svart och i pappmugg. När det fikades som mest under de där segdragna förhandlingarna hösten 2018 blev det åtta koppar per dag. Under dagarnas dag i Almedalen, som är tisdag, låter Andreas Norlén vem som helst lavja Ulf Kristersson, Annie Lööf eller Stefan Löfven och ta en fika med talmannen. Och trots att den värsta hysterin kring talmannen har lagt sig så är det här en chans som Resumé inte vill gå miste om.

Jag frågar dörrvakten om man kan få en pratstund med mannen som förde en riksdagstillvaro lite i skymundan under tolv år innan han plötsligt blev centrum för mediebevakningen och närapå uppnådde en status som folkkär. Andreas Norlén häller upp en kopp snutkaffe och uppmanar mig att smaka av kola- och chokladsnittar. Talmannen hade egentligen föredragit något maffigare. En bulle eller kanske till och med en gräddbakelse, men nu är det brukskakor som står till buds även om talmannen insisterar att det är hembakat på fatet. Bismaken av industri kompenseras av att Andreas Norlén, personligt, professionellt och utan att låta det minsta plikttrogen svarar på mina frågor om fikabröd. Talmannens stamina får fem plus, men han äter inga kakor. Jag blir besviken.

– Egentligen är jag förvånad över att fikan blev en sån mediegrej. Jag tänkte att det här är det svenskaste som finns – att man bjuder på en kaffe och en kaka när man ska sitta ner och prata med någon. Det var så jag tänkte första talmansrundan. Vi måste ha lite kaffe.

Andreas Norlén minns att det hela började när en reporter från Aftonbladet ställde en fråga till Stefan Löfven på pressträffen efter den första talmansrundan om vad han tyckte om talmannens fika. Sedan var det igång.

– Det fanns ju inte så mycket att prata om och då blir det en diskussion om kaffe och kakor i stället. Det här var en begränsad period. Med tiden kom rapporteringen att handla om själva regeringsbilden. Då blev fikan en kuriositet i marginalen.

Är fika en bra kontext för den här typen av diskussioner?
– Det tycker jag. Om man sitter på var sin sida om ett bord och ska prata så blir det lite mer stelt och formellt. Om man vill ha ett lite mer avspänt samtal så är en kopp kaffe rätt bra.

Hur ser du på att fikan blev ett så pass återkommande tema?
– I början blev jag förvånad, men jag kände att jag fick bjuda på det. Om man får vara lite putslustig så bjuder jag gärna på både mig själv, kaffe och kakor. Det var ett spänt läge i svensk politik och då kan man behöva en distraktion i form av fika.

Vad föredrar du för typ av fika?
– Jag är väldigt svag för lite maffigare kakor, typ chokladbiskvier. Jag har inget emot bakelser heller.

Hur var det att hamna i blickfånget?
– Det var en stor förändring. Jag hade varit riksdagsledamot i 12 år och konstitutionsutskottets ordförande i fyra och förstås mött media många gånger. Men det var ingenting mot att kliva in i riksdagens presscenter kort efter att jag blivit vald och mötas av ett fullsatt pressrum där folk stod längs väggarna, en halvdussin kameror som livesände. Det var något helt annat.

– Jag kände direkt att jag bara kan vara mig själv och inte vara rädd för journalisterna. Det handlar om att slappna av och göra uppdraget på bästa sätt, att kommunicera och möta media. Jag ville ha en så öppen process som möjligt där jag kunde berätta om varje steg, vad jag gjorde och varför. Sedan fick partiledarna själva bedöma var de ville berätta.

Vad har den här processen lärt dig om kommunikation?
– En erfarenhet är att man inte kan förställa sig. Man måste vara sig själv och bottna i det man pratar om. Dels vara förberedd och påläst. Men också tro på det man säger, stå för det man säger och inte försöka slingra sig eller dölja saker. Jag kunde inte berätta om allting, men då var jag tydlig med att berätta varför jag inte kunde säga vissa saker.

Vad lärde du dig om hur media fungerar?
– Jag upplever att jag under hela processen blev schysst behandlad. Aldrig vantolkad eller felciterad. Det var en intensiv bevakning, men den var helt rimlig och relevant givet omständigheterna. Sen är det klart att partierna försökte få spinn på sina berättelser.

Har det fortsatt att vara ett intresse kring dig?
– Det är klart att det inte är samma intensiva bevakning i dag som det var då. Däremot tycker jag det är positivt att så många blev intresserade av riksdagen, parlamentarismen och talmansrollen. Det har fortsatt och det finns ett intresse att rapportera kring vad jag gör. Min ambition är att fortsätta försöka bygga vidare på det intresse som finns, riksdagsprocessen och hur min roll fungerar. Min bild är att fler svenskar i dag vet hur demokratin fungerar.

Hur mycket kommer du att fika att sommar?
– Jag tar gärna en kopp kaffe på morgonen. Att det blir en del fika under sommaren är oundvikligt. Men kanske inte åtta koppar om dagen i tät följd.

Har du blivit mer eller mindre sugen på fika efter regeringsbildningen?
– Något mindre.

Andreas Norlén hoppas att den utdragna regeringskrisen, alla mazariner, dammsugare och mördegskakor höjde svenskarnas kunskap om demokrati. Bara ett stenkast bort står unga män i luvtröjor och delar ut flyers för NMR.

BETYG

Hållbarhet

RRR
Det odlas inga kaffebönor i Sverige, men min skepsis till trots säger Andreas Norlén att kakorna är hembakade. Jag måste tro honom. Pappmuggarna kommer att slängas, men det är väl standard i Almedalen?

Bemötande

RRRRR
Oklanderligt.

Upplevelsegrad
RRR
Man ser talmannen, han häller upp kaffe och kakorna ligger där. Det är ett möte som helt och hållet rimmar med förväntningarna utan att man känner sig drabbad.

Kändisspotting
RR
Anna Kinberg Batra skänker en viss glans. Annars andas riksdagens evenemang jante och folkhem. Hade varit uppfriskande om något avdankat statsråd hade kommit förbi och gett talmannen en high five.

Fortbildning
RRRR
Här finns kompendier en masse. Riksdagen har en stadig delegation på plats som verkar kunna svara på det mesta. Går du härifrån utan att ha lärt dig något så har du misslyckats.

Gastro
RR+
Kolasnittarna var en gulity pleasure. Hade varit fräscht med en rawball.

Slutbetyg fika med talmannen
19+/30

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.