Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Retorik är konsten att få folk att lyssna"

Publicerad: 13 mars 2009, 07:35

Den 28 maj utser Resumé de 499 bästa & mäktigaste i medie- och marknadskommunikationsbranschen. Varje dag intervjuas en av de nominerade. I dag intervjuas retorikkonsulten Elaine Bergqvist på Ronge Kommunikation.


499 Bästa & Mäktigaste sponsras av:

Hur kom du in på retorikbanan?
– Jag skulle arbeta bort min egen scenskräck med en 20-poängskurs, men det slutade med en kandidatexamen i retorik. Det var roligare än vad jag trodde och sedan började jobb sippra in.

Vad är det du tycker är så roligt med retorik?
– Det roligaste är att vara med och bidra till den snabba utvecklingen hos personer som är väldigt kompetenta men som inte har de rätta verktygen för att kommunicera ut det effektivt och retoriskt. Retorik är inte konsten att tala, utan konsten att få folk att lyssna.

Vad gör dig bra på det du gör?
– Jag är intresserad av mina kunder på riktigt. Ett intresse för sin publik är en förutsättning för att kunna förmedla något till publiken och det hoppas jag att jag bidrar med. Det lönar sig att lyssna först.

Du fick mycket uppmärksamhet för din bok ”Härskartekniker”, varför skrev du den?
– Det är så många som pratar om förtryck. Man pekar på vad som är dåligt, men nämner inte hur man hanterar det rent konkret. Boken handlar om hur man använder retoriken för att hantera förtryck utan att tappa ansiktet.

Hade du väntat dig det genomslag boken fick?
– Med tanke på den efterfrågan som har funnits på mina föreläsningar så var jag inte så förvånad över intresset. Men varken jag eller Bonnier hade väntat oss att första upplagan skulle ta slut på två dagar.

Vad har du för mål i år?
– Att fortsätta utveckla så många som möjligt att bli bättre kommunikatörer. Det är så många som har uppfattningen att de måste se ut och tala på ett visst sätt för att bli hörda. Jag vill fortsätta få människor att vara sig själva och ta ut svängarna när de ska förmedla något, det är det som blir roligt att lyssna på.

Hur känns det att vara nominerad?
– Jättekul!

På vilken plats skulle du sätta dig själv på listan?
– Vilken svår fråga. Pr-konsulter fokuserar mycket på budskapet, medan jag som retorikkonsult fokuserar på själva formen. Och det behövs mer fokus på formen, så jag borde hamna någonstans däruppe. Den som svarar något annat är lite feg. Men samtidigt vill jag ödmjukt säga att det är kul att vara med överhuvudtaget.

Läs allt om 499!

Linus Fremin

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.