Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Riksmedierna håller Liza Marklund om ryggen"

Publicerad: 18 december 2008, 13:11

I måndags släpptes boken ”Mia – Sanningen om Gömda”, skriven av journalisten Monica Antonsson. Den riktar skarp kritik mot Liza Marklunds bestseller ”Gömda”. Men svenska riksmedier stoppar tv-inslag, reportage och debatter om boken.


Ämnen i artikeln:

Liza MarklundMonica AntonssonAftonbladetJonas GummessonExpressenTV4

Boken släpptes i Oxelösund i måndags. I mitten förläggaren Stefan Lundström. Till höger Monica Antonsson och till vänster Osama Awad som beskrivs som "mannen med de svarta ögonen" i Gömda.

Journalisten Monica Antonssons bok går till attack mot boken Gömda, som handlar om Mia Eriksson och hennes flykt från en våldsam man. Enligt Piratförlagets hemsida är Liza Marklunds bok sann. Det är en dokumentär roman.

Men Monica Antonsson ger en annan bild. Hon skriver bland annat att Mia Eriksson varken haft toppbetyg eller jobbat på bank, som det står i Gömda. Hon skriver också att Mia Erikssons man försökte mörda den tidigare pojkvännen.

Igår kväll skulle TV4 ha sänt ett nyhetsinslag gjort av kanalens reporter Annika Widebeck. Hon hade varit och gjort ett reportage i Oxelösund, där Gömda utspelar sig. Men i sista stund blev inslaget stoppat av ansvarige utgivaren Jonas Gummesson.

– Jag sitter just nu och redigerar om inslaget och hoppas att det kan sändas inom ett par dagar. Själv tycker jag inte att det var kontroversiellt. Det var ett vanligt nyhetsinslag, där personer som varit inblandade eller känner till historien fick berätta sin version av vad som hände, säger Annika Widebeck.

Jonas Gummesson bekräftar att han stoppade gårdagens inslag.
– Ja, jag såg det som ett utgivarärende och jag tyckte inte att det platsade i sändningen.

Varför?
– Det är en fråga som jag diskuterar internt.

TV4 sände däremot ett inslag i söndags om historien.
– Jag är stolt över att TV4 sände det inslaget, även om det var en fruktansvärd kamp att få in det i rutan, säger Annika Widebeck.

Andreas Haglind är ansvarig utgivare på Nyhetsmorgon. Han känner inte igen sig i beskrivningen att det skulle varit en fruktansvärd kamp.
– Det var ett vanligt utgivarärende. Det är svårt att göra ett inslag om en partsinlaga. Det måste vara begripligt, sakligt och så gott det går opartiskt. De första versionerna av reportaget var inte sändningsbart.
– Men vi har totalt sänt 21 minuter om boken. Det är knappast att tysta ner debatten. Det är befängt.

Däremot har Annika Widebeck inte mycket till övers för de andra riksmedierna som hon anser i stort sett har tidigt ihjäl historien.
– För första gången i min karriär skäms jag för att vara journalist. Det känns rent ut sagt för djävligt att de här personerna som varit med i boken inte fått göra sin röst hörd.

Du var i Oxelösund, där Gömda utspelar sig. Vad fick du för reaktioner?
– Det är en liten stad så alla känner självklart till historien. Det var ett starkt möte med personer som berättar att det som händer i boken inte hände i verkligheten.

Stefan Lundström är förläggare på Blue som ger ut Monica Antonssons bok.

Förlaget bakom boken är Blue Publishing. Förläggaren Stefan Lundström är också mycket förvånad över mediernas rapportering.
– Aftonbladet har varit på plats i Oxelösund och gjort ett antal intervjuer. Deras reportage skulle ha publicerats i fredags, men det gjorde det inte. Jag vet inte varför.
– Jag har också hört att DN stoppade sin bevakning, men det kanske inte är så konstigt eftersom chefredaktören Thorbjörn Larsson sitter i Piratförlagets styrelse. Det här är en stor kollegial mediehärva.

Men samtidigt som de stora medierna väljer att inte skriva om boken så är debatten på internet desto aktivare.
– Man får 17 500 träffar på Google när man söker på den exakta titeln. På forumet Familjeliv har diskussionen om boken över 90 000 klick.
– Lokalpressen har också skrivit en hel del.

Expressen har uppmärksammat boksläppet genom att intervjua Liza Marklund. Det är den enda kommentar som succéförfattaren kommer att ge, säger hennes pr-agent Niclas Lövkvist. Liza Marklund har PO-anmält tre lokaltidningar för att deras rapportering varit partisk. Mia Eriksson har dessutom anmält Monica Antonsson till JK, eftersom hon anser att hon blivit röjd som källa.

– Monica Antonsson fick inte veta vad Liza Marklund kritiserade i hennes bok, så därför kunde hon inte bemöta kritiken. Så skulle tidningen aldrig ha agerat i vanliga fall. Det är också lite märkligt att Liza Marklund anmäler tidningar för att vara partiska när hon inte vill uttala sig, säger Stefan Lundström.

Och Liza Marklunds tystnad får även andra medier att tystna.
– Debatt i SVT ville göra en debatt om boken. Men ingen ville debattera mot Monica Antonsson. Även Kvällsöppet ställde ett inslag av samma skäl.

Ditt förlag Blue gav även ut boken Vingklippt?
– Det var Elisabeth Hermons berättelse. Hon är kvinnan bakom stiftelsen i boken. Och hennes liv blev förstört av boken Gömda.
– Liza Marklund hävdar att boken Gömda är sann. Det är den uppenbarligen inte. Det finns också rasistiska inslag i boken där muslimska män håller Oxelösund i schack. En man i boken beskrivs som en vettvilling. Det kom 130 personer till biblioteket i måndags. Ingen av de påstod att vi hade hittat på något. De vet att historien i Gömda inte är sann.

Upplever du det som att riksmedierna håller Liza Marklund bakom ryggen?

– Ja faktiskt. Det går inte att tolka på något annat sätt.

Resume.se har sökt Jan Helin och Thorbjörn Larsson.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.