torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Röda Korset i kampanj om psykisk ohälsa– riktar sig till unga i utsatta områden

Publicerad: 25 maj 2023, 07:27

Det treåriga projektet “Hur mår du?” ska nå ut till unga i utsatta områden har tagits fram tillsammans med OTW och målgruppen.

Ämnen i artikeln:

OTWRöda KorsetKampanjPR-kampanjReklamkampanjKommunikationsstrategiPR-strategi

Andreas Rågsjö-Thorell

andreas.thorell@resume.se


Enligt statistik från WHO lider 41 procent av den svenska befolkningen av någon form av psykisk ohälsa. Inte minst bland yngre växer antalet och en särskild riskfaktor är socioekonomisk utsatthet.

Som ett led i arbetet mot förbättrad psykisk hälsa lanserar Svenska Röda Korset nu projektet “Hur mår du?” med fokus på att nå ut med kunskap och information till unga vuxna i utsatta områden. Projektet är framtaget i samarbete med OTW.

– Psykisk hälsa är angeläget för alla men kan vara svårt för många att prata om, vilket minskar möjligheten att få stöd. Att växa upp i hem med olika typer av socioekonomisk utsatthet medför en ökad risk för psykisk ohälsa och sjukdom, och därför är det extra viktigt för oss att nå ut till unga i just utsatta områden, säger Sara Hedrenius, rådgivare psykisk hälsa på Svenska Röda Korset i ett pressmeddelande.

Under projektets inledande förankringsarbete genomfördes workshops i bland annat Tjärna Ängar i Borlänge, ett område som i medierna ofta beskrivs som socioekonomiskt utsatt.

För att undersöka vilka behov som finns hos unga i området bjöd Röda Korset in till ett möte där gruppen fick berätta vad de saknade och önskade mer av. Resultatet visade att unga tjejer i området ville se mer fokus på psykisk hälsa. Med detta som utgångspunkt togs ett koncept fram tillsammans med tjejerna, som nu lanseras med en serie filmer.

– Deras öppenhet, drivkraft och naturliga sätt att prata om hur de mår är både inspirerande och peppande. Drömmen är ju att vänner, familjer, klasskompisar, lagkompisar – alla, ska våga prata mer med varandra om hur man mår, säger Paul Jerndal, Creative Director på OTW som regisserat filmerna i ett pressmeddelande.

Projektet ”Hur mår du?” rullar nu i sociala kanaler och via content display under sommaren. Filmerna kommer även släppas på Röda Korsets sajt där de kombineras med kunskap och konkreta tips från Röda Korsets ungdomspsykolog. På samlingssidan finns dessutom fakta och animationer som förklarar begrepp som oro och stress, personliga berättelser och intervjuer där Röda Korsets experter berättar om hur man kan ta hand om sig själv, hantera sorg eller prata med andra om svåra saker.

“Hur mår du?” är ett treårigt projekt med fokus på unga och psykisk hälsa som stöttas av Coca-Cola i Sverige, vars medarbetare också kommer att utbildas i hur man kan vara ett stöd för någon som mår dåligt, både som chef, kollega och medmänniska.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Arbetsgrupp

Arbetsgrupp OTW:
Karin Almcrantz - Kundansvarig
Alexandra Pettersson - Projektledare
Paul Jerndal - Creative Director/Regissör
Nozhan Radnahad – Produktionsledare/Redigerare
Martin Schrammel – Motion design
Fotografer: Johan Helmer & Joakim Svärdh
Stillbild: Martin Brusewitz

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev