Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rosengren får toppjobb i Stenbecksfären

Publicerad: 8 november 2007, 12:21

Björn Rosengren utpekas i Aftonbladet som ny styrelseordförande för Metro International. Men enligt vad Resumé erfar är den posten inte aktuell, däremot kan den avhoppade näringsministern få ett annat toppjobb inom Stenbecksfären.


Björn Rosengren är en av få toppolitiker som verkligen gillar medier och journalister. Han anses ha en särskild förmåga att göra pr via medierna och lever efter principen "bättre att de skriver elakt än att de inte skriver alls". Han är också en av de få i regeringen som umgås privat med aktiva journalister.En av Rosengrens många vänner inom medierna är Expressens politiske stjärnreporter Per Wendel, som också medietränat ministern. En annan av hans rådgivare är mediekonsulten Bertil Jacobsson, som var Rosengrens informationschef redan under tiden som TCO-ordförande. Bertil Jacobsson har sedan länge uppdrag som konsult åt Stenbeck-företagen.Björn Rosengren hade personliga kontakter med Jan Stenbeck och deltog, som enda regeringsmedlem, i finansmannens hastigt iscensatta begravnig. Han har också besökt Stenbeck på "Farmen" i Luxemburg och de två talades vid då och då på telefon.För något år sedan tillfrågades Björn Rosengren om uppdraget som styrelseordförande i Metro International, men erbjudandet föll. I dag är Rosengren inte den som ska ersätta tillförordnade ordföranden Uri Savir.Däremot lär Björn Rosengren ha fått ett erbjudande om ett skräddarsytt toppjobb inom Stenbecksfären. Det bör handla om en roll som dörröppnare och samtalspartner på det sätt som förre vice statsministern Odd Engström arbetade åt Jan Stenbeck.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.