Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rud Pedersens nya COO får restriktioner från staten - på grund av sin politiska bakgrund

Publicerad: 8 april 2022, 09:24

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Rud Pedersen meddelade i veckan att man värvar tidigare statssekreteraren Malin Quick Oljelund som operativ chef. Men på grund av sin förra anställning får hon inte jobba med vilka frågor som helst, rapporterar Dagens Samhälle.


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaRud PedersenDagens SamhälleNyheter

Tillsammans med Dagens Samhälle har Resumé publicerat ett flertal artiklar om övergången från politiker till PR- och PA-branschen. Och trots att det är vanligt med hopp mellan sektorerna, så finns det faktiskt lagar som förhindrar detta. I februari i år kom det första beslutet om restriktion mot en svensk politiker, rapporter Dagens Samhälle.

LÄS MER: Granskning: Så hoppar Sveriges politiker över till påtryckarbranschen 

Beslutet kom den 28 februari och riktar sig mot Malin Quick Oljelund, tidigare statssekreterare på finansdepartementet åt civilminister Lena Micko (S). Malin Quick Oljelund blev i veckan utnämnd till operativ chef på Rud Pedersen. 

”Restriktionen innebär ett förbud mot att i den nya anställningen utnyttja och/eller förmedla information om sådana enskilda ärenden, processer och sakfrågor som Malin Quick Oljelund har tillgodogjort sig som statssekreterare och som inte är tillgängliga för en bredare krets”, skriver nämnden i beslutet.

– Är jag den första som får en restriktion? Oj, det visste jag inte, säger Malin Quick Oljelund till Dagens Samhälle. 

Hon tycker det är bra att hon fått restriktionen, då det är själva poängen med lagen, säger hon till DS. Lagen innebär att nämnden kan ge karenstid på uppemot tolv månader, vilket innebär att personen inte får tillträda tjänsten. Grunden till beslutet är om det finns risk för ekonomisk skada för staten eller otillbörlig fördel för viss aktör, samt risk för att allmänhetens förtroende för staten skadas.

Det är inte klart vilken av dessa som ligger till grund för beslutet om Malin Quick Oljelund.

– Jag håller med om att det är rätt att jag inte ska delta när byrån behandlar ämnen som jag sysslade med som statssekreterare. Jag gillar lagens formulering om ”aktsamhet”, man ska vara aktsam så att man inte gör något som skadar allmänhetens förtroende för staten, säger Malin Quick Oljelund. 

Som operativ chef kommer hon främst jobba med interna frågor och tror därför inte att arbetet kommer begränsas av restriktionen. På finansdepartementet arbetade hon bland annat med styrning av regioner och kommuner, arbetsmarknadspolitik och upphandlingsfrågor, vilka är frågor hon nu förbjuds att jobba med fram till den 29 november 2022.

Rud Pedersen har reagerat förstående på restriktionen, säger hon till Dagens Samhälle.

– De hade visst redan haft ett fall bland sina medarbetare i Norge där en sådan här lag funnits längre. Men de tar saken på stort allvar, vi har pratat igenom vad det kan innebära.

Alicia Price

Reporter

alicia.price@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.