Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ryktesspridningen accelererar

Publicerad: 31 oktober 2008, 13:17

Falska rykten och påståenden om residentkandidaterna upptar tid både hos kampanjerna och medierna. Även om de flesta är dubbelkollade och befunna allt igenom falska dyker de upp på nytt, speciellt nu dagarna innan valet.


Ryktesspridningen runt John McCain och Barack Obama är massiv.

Amerikanska sajten Politico har listat de i deras tycke allra smutsigaste ryktena från valkampanjen 2008. Ryktena dyker upp som tips till redaktioner och enskilda journalister, och lever ett eget liv på bloggar.

Politico konstaterar att rykten om Barack Obama är i förkrossande majoritet, så många som 20-1 jämfört med rykten om McCain.

Men det betyder inte att McCain klarar sig undan, tvärtom är han utsatt för några av de mest besynnerliga påståendena.

Här är de värst och vanligaste falska påståendena, enligt Politico.

Obama är inte amerikansk medborgare
Massor av amerikanska journalister har fått tips om att Obama inte är född i USA utan i Kenya, och därigenom inte skulle vara berättigad att ställa upp som amerikansk presidentkandidat.
Factcheck.org som ägnar sig åt just att pröva påståenden både från kandidaterna och andra har fått en kopia på Obamas födelsebevis från hans kampanjledning. Men ryktena fortsätter: senast var det en lokal radiostation som påstod att det fanns ett ljudband där Obamas kenyanska farmor skulle bekräfta att Barack fötts i Kenya.
En Pennsylvaniaadvokat har rent av lämnat in en stämningsansökan där han kräver att Obamas födelsebevis offentliggörs.

McCain använder "C-ordet"
Att en sak påstås ha ägt rum 1992 betyder inte att det inte kan friskas upp och användas som rykte i dag. Ryktet kommer från boken "The Real McCain" skriven av Cliff Schecter. Han påstår att tre Arizonajournalister ska ha bekräftat att John McCain under valrörelsen 1992, ska ha skrikit "cunt" (fitta) till sin hustru Cindy. När andra försökt få de tre att träda fram har Schecters svar varit:
- De är alla väldigt rädda.
Ryktet har i alla fall gett upphov till en minikomedi på You Tube om John McCains "cuntability":

McCain orsakade en katastrof
McCain var pilot under Vietnamkriget och krigsfånge i flera år och även detta omges av rykten. Ett är att han skulle ligga bakom fem flygplanskrascher, ett av dem skulle ha orsakat katastrofen på U.S. Forrestal 1967 när en explosion dödade 134 besättningsmän.

Obama konspirerar för att göra Kenya till en muslimsk stat
Kenyas premiärminister Raila Odinga lär ha påstått att Obama ska vara en avlägsen släkting till honom. Det har satt fart på rykten om att Odinga och Obama deltar i en konspiration för att göra landet muslimskt, och att Odinga skulle ha mottagit kampanjbidrag från Obama.

McCain förstörde folks Fijisemester
Ryktet gör gällande att McCain strax före presidentvalet 2000 ska ha semestrat med sin fru på stillhavsön Fiji, och gjort semesterveckan till en mardröm för sina medresenärer. Under de gemensamma måltiderna på ön ska McCain ha krävt att de lyssnade till hans högläsning (!) ur en av William Faulkners böcker. McCain skulle också gjort sexistiska uttalanden om asiatiska kvinnor jämfört med amerikanska, och "stött" på en ung kvinna av thailändskt ursprung.

Janne Sundling

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.