Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

(S)ågningen av KD:s registrering

Publicerad: 23 juli 2010, 12:08

Varumärkesregistrering för slogans verkar vara regeringens paradgren. Inga ansökningar har kommit in till PRV från de rödgröna. – Det finns gränser för vad som är meningsfullt att registrera, säger Mona Sahlins presschef Anna Helsén.


Ämnen i artikeln:

AlliansenKristdemokraternaPRVSocialdemokraterna

Mona Sahlin tänker inte registrera sin slogan. Foto: Niklas Palmklint.

Kristdemokraterna har registrerat ”verklighetens folk” hos PRV, Patent- och Registreringsverket. Dessutom har partiet ansökt om att få registrera ”ett mänskligare Sverige”.

– Vi vill inte riskera att bli av med ett känt varumärke när vi trycker upp kampanjmaterial för flera miljoner, säger Johanna Jämstorp, Göran Hägglunds pressassistent till Expressen.

I våras ansökte Centerpartiet om att få registrera ”alliansen” hos PRV, efter att Resume.se kunde avslöja att varumärket var oskyddat. Den ansökan är fortfarande under behandling och har därför inte registrerats ännu.

Däremot har inga ansökningar om varumärkesskydd kommit in från de rödgröna. Socialdemokraternas slogan ”möjligheternas land”, som också har gett namn åt Mona Sahlins bok, ligger alltså fri att registreras som varumärke.

Mona Sahlins presschef Anna Helsén känner inte till att KD har registrerat sin slogan.

– Det hade jag ingen aning om, säger hon.

Varför har ni inte har registrerat ”möjligheternas land”?

– Vi har bestämt oss för att inte registrera det eftersom vi anser att det finns gränser för vad som är meningsfullt att registrera. Vi tror inte att politiken blir bättre på grund av det.

Men då löper ni risken att andra kan använda sig av er slogan i helt andra syften?

– Jo, men ska vi registrera ”frihet, demokrati och rättivsa” också? Det viktiga är att man tror på det man säger. Jag tror inte att folk bryr sig om en registrering hos PRV, säger Anna Helsén.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.