Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

S och SD fick störst genomslag i Almedalen – se hela listan

Publicerad: 12 juli 2022, 12:59

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna fick dela på majoriteten av uppmärksamheten under Almedalsveckan.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Almedalen är en kamp om uppmärksamhet, en kamp som S och SD gick vinnande ur.


Ämnen i artikeln:

AlmedalenPolitisk kommunikationSocialdemokraternaLiberalernaModeraternaKristdemokraternaSverigedemokraternaMiljöpartietCenterpartietVänsterpartietNyheter

I torsdags avslutades en annorlunda Almedalsvecka. Annorlunda dels då veckan som helhet var förkortad men framför allt på grund av det tragiska mordet på Ing-Marie Wieselgren, ett mord som sedan i dag rubriceras som terrorbrott. 

Nu har analysföretaget Meltwater, på uppdrag av Resumé, sammanställt en medieanalys av veckan för att se vilket parti som rent medialt gick ”vinnande” ur årets Almedalsvecka. Valår brukar traditionellt ge de mindre partierna i riksdagen en större chans att nå ut medialt, och det märktes även i Almedalen.

Det parti som fick mest exponering i onlinemedier och sociala medier blev Socialdemokraterna, det parti som inledde veckan.  Enligt Meltwaters beräkningar nämndes Socialdemokraterna 4874 gånger i online- och sociala medier, vilket ger en andel på 17 procent. Det placerar dem strax före Sverigedemokraterna (16 procent) och Moderaterna (15 procent). Tittar man på enbart sociala medier* är SD det parti som fick störst genomslag. Det ligger i linje med tidigare rapporter som visar att SD är klart bäst på att få genomslag på de sociala plattformarna. 

Om vi i stället fokuserar blicken enbart mot talen är det samma parti i topp där – S. Andelen, så kallad share of voice, är dock högre för talet än för partiet som helhet och landade på 19 procent. I sitt tal var statsminister Magdalena Andersson nästintill nationalromantisk och återkom gång på gång till svenska värderingar och den svenska naturen. Hon presenterade även två vallöften: förbud mot vinster i skolan och ett stopp mot nya religiösa friskolor.

På andra plats när det kommer till uppmärksamheten kring talen hamnar överraskande, med 18 procent av omnämnandena, Kristdemokraterna och Ebba Busch. Flera av de politiska kommentatorerna var överens om att Busch höll Almedalens bästa tal. I talet fokuserade hon, precis som flera andra partiledare, på Sveriges medelklass och vårdfrågan. Givet att KD är betydligt mindre än de övriga partierna i toppen får uppmärksamheten, som inte minst visade sig i sociala medier, som en stor framgång.

På bronsplats hittar vi SD och Jimmie Åkesson med 13 procent av omnämningarna. I talet frångick SD-ledaren sitt traditionella fokus på invandring och fokuserade i stället på två andra områden: inflation och kriminalitet. 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

*) Twitter, Instagram, bloggar, forum, Youtube och podcasts

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Alicia Price

Reporter

alicia.price@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.