Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

S-tidningar slåss för sin överlevnad

Publicerad: 1 september 2010, 15:39

Östran, den ekonomiskt svagaste av de tre självständiga S-tidningar som finns kvar, för nu diskussioner om breddat ägande. Men ägarstyrelsens Håkan Juholt är besviken på parti- och LO-ledningen: – Det verkar lättare att anställa konsulter och reklambyråer än att utveckla god journalistik, säger Håkan Juholt.


Ämnen i artikeln:

Håkan JuholtDala-DemokratenÖstranVärmlands Folkblad

truetrue2010-06-23T10:01

Håkan Juholt riktar skarp kritik mot Socialdemokraternas och LO:s ledningar

A-pressens konkurs på 90-talet har lett till att de flesta socialdemokratiska tidningar har köpts upp av sina borgerliga konkurrenter. 13 tidningar fortsätter att komma ut under eget namn, men med borgerliga tidningskoncerner som ägare.

Bara tre S-dagstidningar är kvar som självständiga tidningar: Östran (Östra Småland/Nyheterna), Dala-Demokraten och Värmlands Folkblad. De utreder nu möjligheten till ett fördjupat samarbete för att minska kostnaderna. Utredningsgruppen består av de tre tidningarnas vd:ar, som förväntas komma med sitt resultat i sommar.
– Uppdraget är att se hur man kan utveckla samarbetet för att minska kostnaderna. Det är en förutsättningslös utredning, och vi hoppas den ska leda fram till beslut i höst, säger Rolf Alsing, styrelse­ledamot i alla tre tidningarna, och tidigare chefredaktör på Aftonbladet.

Alla tre har de lokala S-organisationerna och facken som ägare. Det ekonomiska läget för Östran beskrivs som mest bekymmersamt av de tre.
– Ända sedan vi tog över 1995 har vi sökt ett breddat ägande. Och vi för samtal, men det är inga förhandlingar, och långt ifrån några avtal. Och det är ingen ko på isen, annonsintäkterna växer rejält, även om 2009 var ett dåligt år, säger Håkan Juholt, som är ordförande i Östra Småland Intressenter som äger tidningen.

Även om en ny ägare kommer in vill de ha garantier för att ledarsidan blir S-märkt, att den fortsätter som fristående sexdagarstidning och att det blir en långsiktig lösning.

Håkan Juholt var tidigare Socialdemokraternas biträdande partisekreterare, men är nu oerhört kritisk mot parti- och LO-ledningen.
– Det finns tre lokalt ägda S-tidningar, resten har gått in i borgerliga tidningskoncerner. Och det har LO och Socialdemokratiska partiet passivt accepterat. Man ondgör sig över den borgerliga pressdominansen, men har inga alternativ. Det är sorgligt, säger Håkan Juholt.

Att de inget gör beror på rädslan efter Arbetets konkurs, tror han. Och styrelserna i de tre tidningsbolagen räknar inte med några tillskott från centralt håll:
– Nej, det är nog ingen av de tre tidningarna som räknar med det i dag, säger Rolf Alsing.

Han tycker att de S-tidningar som i dag ägs av borgerliga koncernen ända har klarat sig bra.
– Det har gått överraskande­ bra journalistiskt. Upplagemässigt har det inte gått lika bra för alla. Men i opinionsbildningen spelar nog Dala-Demokraten och Göran Greider störst roll i dag. Men också Östran har skaffat en stark position i opinionen.

Fotnot: Piteå-Tidningen ägs även den av lokala S-intressen, men är även ägare till 25 procent av Norrbottens Media AB som i sin tur äger Norrländska Socialdemokraten och Norrbottens-Kuriren.

Janne Sundling

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.