fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så återupprättas mediernas förtroende

Publicerad: 2 juli 2018, 12:36

The Guardians tidigare chefredaktör Alan Rusbridger och Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski.

Foto: Thomas Nilsson

En ändrad maktbalans i informationsspridningen har lett till att medierna världens minst betrodda samhällsinstitution, det menar The Guardians tidigare chefredaktör Alan Rusbridger. Men det finns hopp om att återupprätta förtroendet.

Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterPeter WolodarskiThomas MattssonHanna StjärneAlmedalen 2018Martin Wicklin

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Under måndagsmorgonen anordnade Dagens Nyheter seminariet "Kriget mot journalistiken" i Almedalen. Fokus under seminariet var allmänhetens bristande förtroende för journalistik och medier. Med tanke på förra veckans tragiska händelser i Maryland i USA där fem lokaltidningsjournalister sköts till döds påpekade DN:s chefredaktör Peter Wolodarski att rubriken på seminariet fått en än mer tragisk ton än vad som från början menades.

Huvudtalare under seminariet var brittiska The Guardians tidigare chefredaktör Alan Rusbridger. Rusbridger styrde tidningen under 20 år och under hans ledning gick tidningen från att vara Englands nionde största printtidning till att bli en av de största engelskspråkiga tidningarna på nätet. Men under resan förblödde även tidningens ekonomiska resurser varpå Rusbridger för tre år sedan fick avgå.

Rusbridger inledde sitt anförande med att peka på den enligt honom viktigaste frågan i världen just nu – hur vet vi om något är sant?

– Jag började som journalist för 40 år sedan och trodde aldrig att vi skulle behöva ställa oss den frågan, men det är en annan värld i dag än när jag började. Det går säkert att argumentera för att klimatpåverkan är än viktigare, men om vi inte vet vad som stämmer i miljödebatten, hur ska vi då kunna föra den?

Alan Rusbridger pekade på Edelman Trust Barometers kurva gällande medieförtroende som visar att medier på ett globalt plan är den minst betrodda samhällsinstitutionen.

Rusbridgers teori är att förtroendetappet beror på ändrade maktförhållanden inom informationsspridning. När vi tidigare hade en vertikal modell med medierna i toppen som informerade läsarna vid botten har vi i dag fått en horisontell modell där alla informationsspridare och mottagare befinner sig på samma nivå.

Denna utveckling parallellt med bland annat en ekonomisk kris för journalistiken, rörelser som vill underminera förtroendet för journalistiken, en daterad och exkluderande modell för politisk journalistik samt medieföretag som anammar underhållningsfokus i sin rapportering men fortfarande hävdar att man bedriver seriös journalistik är några av de anledningar som enligt Rusbridger ligger bakom tappet i förtroende.

Så vad behöver medierna göra?

– Jag tror att reportrar bör fokusera på själva hantverket, att eftersträva en så objektiv och sanningsenlig rapportering som möjligt. Det är det vi måste göra, så sanningsenligt som möjligt utan att slå fast att vi rapporterar en absolut sanning.

Alan Rusbridgers dragning följdes av en paneldiskussion mellan SVT:s vd Hanna Stjärne, Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och Tredje Statsmakten-medarbetaren och tidigare Medierna i P1-programledaren Martin Wicklin.

De tre debattörerna menade att medierna befinner sig i ett flerfrontskrig där man inte bara angrips av hat och hot på sociala medier och i mejlkorgar utan även från statsöverhuvuden som Donald Trump och ledningen för det polska regeringspartiet Lag och Rättvisa.

Men de medgav också att medierna måste bli mer ödmjuka och bli bättre på att idka självkritik.

– Det går inte att gömma sig bakom formuleringar som att det är en "pågående publicering", sa Martin Wicklin och syftade på Thomas Mattssons svar i samband med att Expressen-chefredaktören fick svara på frågor kring #metoo-publiceringar. Wicklin fick medhåll från SVT:s Hanna Stjärne.

Thomas Mattsson svarade dock att han inte tror att redovisning av källmaterial är en bra väg att gå.

– Det viktigaste vi kan göra för att återupprätta förtroendet är att vara på plats och rapportera om vad folk pratar om, och inte bara fokusera på hur vi kan förbättra rapporteringen kring migration och valfrågor. Det måste vara en bred och allsidig diskussion, berättade Expressens chefredaktör.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev