Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så avslöjade polisen Brauns bonusbluff

Publicerad: 8 november 2007, 11:55

Bengt Braun blåste alla genom att mörka Skandiaskandalens storlek: aktieägare, anställda, försäkringstagare och medierna.I polisförhören nekade Braun först till att ens ha hört uppgiften om 800 miljoner i bonus till Skandiadirektörerna. Överbevisad av förhörsledarna medgav han sedan att han tagit bort siffrorna. Han stoppade också företagsledningens pressrelease om de skyhöga bonusarna.


Bengt BraunInför Skandias styrelsemöte den 5 maj 2000 stod det klart att Skandias bonusprogram enbart det året skulle ge omkring 800 miljoner kronor. Styrelseordföranden Lars Ramqvist var bekymrad över det enorma utfallet. Det byggde främst på förväntade framtida vinster från tecknade försäkringar, så kallade "embedded values".

Den som hade mest att vinna var vd Lars-Eric Petersson. Ur utkastet till styrelseprotokoll framgår att Petersson ville offentliggöra beloppet. En pressrelease låg också klar för att upplysa marknaden om att cheferna skulle få 800 miljoner av aktieägarnas och försäkringstagarnas pengar.

Men vice ordförande Bengt Braun ville inte ha någon offentlighet kring jättebonusarna. Styrelsen beslöt att pressreleasen skulle kasseras. Marknaden skulle få informationen först efter sommaren med halvårsresultatet.Då styrelseprotokollet en dryg månad senare skulle justeras beslöt Bengt Braun att siffran 800 miljoner skulle ersättas med "betydande belopp".

Hans sekreterare mailade till Skandias chefsjurist Jan-Mikael Bexhed och ändringen genomfördes.

När de enorma bonusarna senare blev kända ökade konflikterna mellan tunga ägare och Skandialedningen. Våren 2003 tog Bengt Braun över som styrelseordförande för att reda ut Skandias problem.

Hans dubbla engagemang som koncernchef i Bonnier AB och ordförande i det problemtyngda Skandia ifrågasattes. Men Bonniers informationsdirektör Erik Månsson förklarade i Resumé att uppdragen var förenliga:

- Bengt har en otrolig multikapacitet. Han har en effektivitet utan dess like och ett enormt sifferminne.

Skandia utsåg advokat Otto Rydbeck att granska bonushärvorna. Den 1 december 2003 lade advokaten fram sin rapport som senare ledde till polisanmälan och förundersökning mot tre personer i ledningen. Samma dag avgick Bengt Braun som ordförande. Han hävdade att han blivit lurad av företagsledningen i bonusfrågan.

Överåklagare Christer van der Kwast inledde förundersökning mot Lars-Eric Petersson om grov trolöshet mot huvudman, på svenska att han gått bakom styrelsens rygg för att tillskansa sig orättmätigt stor bonus och pension.

Den 28 maj 2004 klockan 10 infann sig Bengt Braun till ett av tre polisförhör. Förhörsledaren Claes Wisdahl ville veta mer om de 800 miljonerna, men Brauns omvittnade sifferminne förefaller ha luckor:

Wisdahl: "Det står att kostnaden för dessa incentiveprogram för tiden 1/1 till 15/5 blir drygt 800 miljoner kronor. Har det föredragits för dig som du kan erinra dig?"Braun: " Inte som jag kan erinra mig."Wisdahl drar fram ett utkast till styrelseprotokoll och jämför med det officiella protokollet: "Kan du kommentera vad skillnaden är här emellan?"Braun: "Ja, i det ena så nämns det ju ett belopp och i det andra står det bara att det är ett betydande belopp, så det är ju en skillnad."Wisdahl: "Ja. Finns det någon specifik anledning till den här skillnaden?"Braun: "Det vet jag inte, det kan jag bara spekulera i och det...men det vet jag inte."Wisdahl: "Du vet inte. Vi har även då ett fax ifrån Lena Karlsson till Jan-Mikael Bexhed, vi kan titta på det och det är beslaget 477 punkten 3. Om du har någon kommentar till det?"Karlsson är Brauns sekreterare och faxet är det där han kräver att bonusarnas belopp ska mörkas i styrelseprotokollet.Braun: "Okej! Men då stämmer säkert det."Wisdahl: "Det förefaller som det var på önskemål från dig som det här togs bort?"Braun: "Ja."

Det är inte brottsligt att ljuga för polisen, däremot under ed i domstol. Den 20 februari inleds den fem veckor långa rättegången mot Lars-Eric Petersson. Bengt Braun ska höras under ed, kallad av åklagaren.Men i stället för att medverka till att hans förre vd Lars-Eric Petersson fälls, kan Braun bli ett trumfkort för försvaret:

- Vi kommer att hålla motförhör med Braun, säger Christer Brantheim, en av Peterssons advokater.

- Det som framkommit om styrelsemötet den 5 maj är väldigt centralt. Det framgår att styrelsen ansåg det vara ett problem att det blev så mycket pengar i bonussystemen. Företagsledningen ville skicka ut en pressrelease om beloppen, styrelsen stoppade den. Dessutom ändrade de i styrelseprotokollet.

- Vi menar att styrelsen denna dag gjorde ett vägval. Om summorna redovisats öppet hade granskningsrapporten aldrig kommit till de slutsatser de gjorde. Det ledde i sin tur till den rättegång som nu väntar.

Har de nu avslöjade luckorna i Bengt Brauns minne förbättrat Lars-Eric Peterssons chanser att bli friad?

- Vi har hela tiden hävdat att han inte gjort sig skyldig till någon trolöshet, Petersson är oskyldig. Det här är en pusselbit vi kommer att använda. Det är väldigt bra att polisen lyckats dokumentera förloppet så väl.

Resumé har sökt Bengt Braun och Bonnier AB:s informationsdirektör Erik Månsson. De har valt att inte ringa tillbaks.

Läs mer i dagens pappersutgåva av Resumé.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.