Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så blåste HQ pressen

Publicerad: 1 september 2010, 14:41

Dagens Industri upptäckte HQ Banks tradingförluster redan för tre år sedan. Flera ekonomijournalister försökte spräcka skandalen i våras. Ingen lyckades och de flesta var yrvakna vid helgens bankkrasch.  – Det som har skett i HQ är finanskrisen i miniatyr, säger DI:s analysredaktör Henrik Westman.


Ämnen i artikeln:

Mats QvibergDagens Industri

truefalse

Mats Qviberg

I juli 2007 frågade DI:s reporter dåvarande vd:n för HQ Bank, Patrik Enblad, om förlusterna i tradingen, alltså värdepappershandeln:
– Ja, vi ska se över den verksamheten, svarade han.

Så blev det inte. Tvärtom återkom förlusterna kvartal efter kvartal. Det kunde ­envar med elementära bokslutskunskaper, inklusive styrelsen, läsa. Men varför, hur och på vilken risknivå framgick inte i öppna handlingar.

I februari 2009 återkom DI då HQ togs upp till granskning som ”Veckans aktie”. Tidningen rekommenderade läsarna att avvakta med köp tills banken hade fått ordning på tradingförlusterna.

Men det skulle dröja ytterligare ett år innan HQ Banks förluster hamnade på ekonomiredaktionernas bevakningslista. Den 29 januari i år skrev HQ Banks förre vd Mikael König så här när Q4-rapporten lämnades och 2009 skulle summeras:
”För helåret 2009 visar tradingverksamheten därmed ett negativt rörelseresultat om -29 (-49) MSEK. Det är långt ifrån tillfredsställande och överskuggar den positiva utvecklingen inom andra ­delar av koncernen under fjärde kvartalet.”

Troligen årets underdrift. Fem månader senare skulle förlusterna visa sig vara 40 gånger så stora, 1 230 miljoner kronor, hela tradingen vara nedlagd och Mikael König sparkad.

I våras började känsliga reporternäsor vädra något ruttet i HQ Banken. Men in i det sista tvingades de nöja sig med ledningens svar.
– Visst, vi såg tradingförlusterna kvartal efter kvartal, säger Henrik Westman. Och Mikael König sade att ”det var ett problem, vi tar det på allvar, vi ska försöka stoppa det”. Men vad som verkligen har hänt verkar väldigt få i HQ Bank ha vetat. Styrelsen borde tagit reda på mer och slagit larm.

HQ:s grundare Sven Hagströmer och Mats Qviberg var mycket populära bland journalister: tillgängliga, kvicka, fräcka och levererade alltid.
– Visst var de populära i medierna och hade ett bra ­renommé, säger Henrik Westman, men det tror jag inte påverkade granskningen.

Den 16 maj nosade Svenska Dagbladets bilaga N på sanningen i ett stort reportage om ”Cirkus HQ”. Men fort­farande mörkade HQ.
– Det blev ändå ganska bra, säger Svenskans ekonomi­reporter Jan Almgren. Om inte ens Mats Qviberg förstår affärerna, hur ska vi då?

Den 26 maj beslöt HQ:s styrelse om ”forcerad avveckling” av tradingen. Fem dagar senare sparkades Mikael König.
– Först då skrev vi om det, säger Jon Åsberg, chefredaktör på Affärsvärlden. Om vi hade känt till de stora förlusterna hade vi självfallet grans­kat hårdare, men uppen­barligen visste inte ens styrelsen. I motsats till Finans­inspektionen kan vi inte grans­ka interna dokument. Vårt kontaktnät förmådde inte lägga skandalen i dager.
– Det var ett litet gäng som tjänade stora pengar och gjorde som de ville och ett ännu mindre gäng som skulle göra riskkontrollerna. I juni skrev vi under rubriken ”Stjärnsmällen – fulkulturen som fällde HQ Bank”.

Den 27 maj skrev DN Ekonomi om beslutet att avveckla tradingen och den 1 juni om Mikael Königs avgång.
– Jag tycker ändå att vi har skött granskningen på ett rimligt sätt, säger chefen för ekonomiredaktionen, Pia Gripenberg. Det är oerhört komplicerade produkter och internt material som kräver att någon läcker till oss.

Veckans Affärer var sist ut på banan med en granskning den 17 juni under rubriken ”Dags för skilsmässa”.

Men ännu hade ingen av ekonomiredaktionerna fått korn på jätteförlusten, som redovisades av HQ den 29 juni, eller att regelbrotten var så allvarliga att tillståndet skulle dras in.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Mats QvibergDagens Industri

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.