söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så blir du en framgångsrik talesperson

”En skicklig talesperson kan vara avgörande för att skapa och upprätthålla en positiv uppfattning om ditt företag, särskilt under kriser.”, skriver Johanna Lindskog Lindell.

Publicerad: 17 juli 2023, 08:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Johanna Lindskog Lindell

Foto: Pressbild


Ämnen i artikeln:

PR

I den moderna affärsvärlden är förmågan att effektivt kommunicera företagets budskap externt en värdefull tillgång. Vissa människor verkar ha en naturlig talang för detta, medan andra kämpar för att hitta de rätta orden. En skicklig talesperson kan vara avgörande för att skapa och upprätthålla en positiv uppfattning om ditt företag, särskilt under kriser. De ger företaget ett mänskligt ansikte och behöver inte nödvändigtvis vara företagets ledare, vilket är en vanlig missuppfattning. Det är viktigt att komma ihåg att inte alla chefer är naturliga talespersoner och att det finns andra som kan och bör vara tysta i medierna. Som pr-ansvariga är det vår uppgift att hantera den situationen. Men det är också viktigt att komma ihåg att alla kan förbättras med rätt coaching.

Så, är du en bra talesperson? Om du kan svara ”ja” på följande beskrivningar och dina kommunikationskollegor nickar medhåll, då kan du känna dig stolt över att ha klarat provet:

Du förenklar komplexitet och är kortfattad.
Du förstår att din publik har begränsad tid och uppmärksamhet, så du håller ditt tal klart, koncist och begripligt. Du är skicklig på att förklara komplexa ämnen på ett enkelt och begripligt sätt, vilket gör det lättare för andra att ta till sig ditt budskap.

Du behåller lugnet och tappar inte fokus i knepiga situationer.
När det uppstår utmanande situationer eller när du möter svåra frågor, behåller du lugnet och fokuserar på att ge tydliga och välavvägda svar. Du är medveten om att ditt sätt att reagera kan påverka företagets rykte och trovärdighet. Genom att visa att du har kontroll över situationen framstår du som en pålitlig talesperson.

Du är förberedd på potentiella frågor och vet hur du ska hantera dem.
Du är medveten om de frågor som kan komma upp under intervjuer eller presskonferenser och förbereder dig genom att ta fram relevanta svar i förväg. Du är även medveten om de ämnen som du och företaget kanske inte kan svara på och har strategier för att hantera dem på ett professionellt sätt. Det kan vara obekväma frågor, men du är redo att möta dem på ett ansvarsfullt sätt.

Du duckar inte frågor och förstår vikten av att vara transparent.
Du undviker inte svåra frågor och förstår att att gå i försvarsställning inte är en effektiv strategi i media. Istället strävar du efter att vara transparent och ärlig i dina svar. Du förstår vikten av att bygga förtroende genom öppen och ärlig kommunikation.

Om du inte uppfyller alla dessa kriterier ovan är det ingen anledning att känna dig nedslagen. Kom ihåg att alla kan lära sig och se till att ta chansen och investera i din egen utveckling som talesperson. Ditt företag och din karriär kan gynnas av att du blir en stark och skicklig kommunikatör.

Lycka till på din resa mot att bli en framstående talesperson!

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

PR

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev