lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så Facebook-rustar de svenska partierna inför valet

Publicerad: 28 augusti 2017, 05:39

Så använder de svenska partierna data från användarna, the Guardian letar nya intäktsmodeller och Kina lagstiftar mot anonymitet på internet. Det och mer i dagens morgonsvep.

Ämnen i artikeln:

The GuardianUberKina

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Så Facebook-rustar de svenska partierna inför valet 2018

I Aftonbladets granskning av Donald Trumps trollfabrik tar tidningen även en titt på hur de svenska partierna agerar på internet. Tre av partierna; Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna samlar via verktyget Facebook Pixel in information om de användare som besöker deras sajter. André Frisk på Edelman Deportivo säger att partiernas Donald Trumps strategi spridit sig till Sverige, men att den inte kan användas i lika stor utsträckning.

–  Det är inte samma kontext, inte samma budgetar, inte samma enorma datainsamling. Men partierna har börjat fatta det, berättar han.

En annan del av Trumps framgångar på Facebook ansågs vara så kallade "dark ads", riktade annonser mot vissa målgrupper som endast de kan se. Hittills är Sverigedemokraterna det enda parti som använt sig av tekniken i Sverige

Facebook släpper uppdateringar
Efter att nyligen ha uppdaterat nyhetsflödet och kommentarsfunktionerna släppte Facebook i helgen ytterligare nyheter. Den här gången är det "Den här dagen"-funktionen, där du exempelvis kan se vad som hände samma dag förra året, som får nya funktioner, det skriver The Drum. Användare kommer nu att få en återblick på den månad eller årstid som gått och kommer i framtiden kunna dela uppdateringar över hur många vänner/interaktioner man fått den senaste tiden.

Dara Khosrowshahi spås bli ny Uber-vd
Under sommaren har många spekulerat vem som skulle kunna ta över Uber efter att grundaren Travis Kalanick lämnat posten i juni. Kalanick lännade sin post efter att den amerikanska justitiekanslern genomfört en granskning av företagskulturen på Uber. Bakgrunden till utredningen är att många anställda berättat om en könsdiskriminerande kultur på företaget. Nu hävdar techsajten Recode att Kalanicks efterträdare blir den tidigare Expedia-vd:n Dara Khosrowshahi. Styrelsen ska ha röstat igenom förslaget under måndagsmorgonen.

Kina lagstiftar mot anonymitet på internet
Genom en mängd nya regler, införda av det statliga organet Cyberspace Administration of China, kommer kinesiska internetanvändare i framtiden att enligt lag vara tvingade att registrera alla konton på forum och sociala medier till sin egen person, det rapporterar Quartz. Sedan tidigare är de stora sociala nätverken WeChat och Weibo reglerade av den kinesiska staten och många har sett forumen som en sista utpost för anonyma diskussioner på internet.

Få amerikaner laddar ned nya appar...

Enligt analysföretaget comScores U.S. Mobile Apps Report har många amerikaner slutat ladda ned nya appar, det rapporterar Techcrunch. 51 procent av deltagarna i undersökningen hade under den senaste månaden inte laddat ned en enda ny app och merparten av de som hade laddat ned nya hade gjort det vid ett enda tillfälle. Undersökningen visade även att 57 procent av tiden amerikaner lägger på att konsumera digital media görs det via en app på telefonen.

The Guardian fortsätter leta intäkter
Efter att The Guardian 2016 ha redovisat en förlust på 173 miljoner pund har de försökt skruva på sina affärsmodeller. Efter att länge ha satsat på en räckviddsaffär förlitar man sig i nuläget på att läsare ska donera valfri summa varje månad och bli del av deras medlemsprogram. Nu släpper den brittiska tidningen nästa steg för att få in pengar. Genom den ideella organisationen theguardian.org kommer de i framtiden att samla in donationer från olika intresseorganisationer för att bevaka speciella områden. Några av de organisationer som donerat är Skoll Foundation som donerat till bevakning av klimatfrågor och Humanity United för att täcka modernt slaveri. Totalt har den ideella organisationer samlat in 6 miljoner dollar sedan den startade i hemlighet förra året.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev