Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så gick af Donner-svindeln till

Publicerad: 15 januari 2010, 13:36

På ett utstuderat sätt har Johan af Donner i samarbete med en projektledare på reklambyrån Attraction fört Cancerfonden och dess personal bakom ljuset och missbrukat sin förtroendeställning för egen ekonomisk vinning. Med ett liknande upplägg har han med hjälp av en person i tryckeribranschen genomfört liknande dåd på Röda Korset. Så kan slutsatserna från chefsåklagare Alf Johanssons stämningsansökan sammanfattas.


Ämnen i artikeln:

Johan af DonnerRöda KorsetCancerfonden

Johan af Donner.

Idag lämnade Ekobrottsmyndighetens chefsåklagare Alf Johansson in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt mot Johan af Donner, tidigare informationschef på Cancerfonden och Röda Korset.

Han bedöms skyldig till att i sin roll som informationschef på Cancerfonden 2000-2003 och i samarbete med en projektledare på reklambyrån Attraction, som via sitt egna bolag, lurat Cancerfonden på mångmiljonbelopp. Detsamma gäller att Johan af Donner på Röda Korset och i samarbete med en person i tryckeribranschen lurat organisationen med ett liknande upplägg.

Alf Johansson vill inte ge några kommentarer:
– Jag har väckt åtal och av stämningsansökan framgår vad åtalet avser.

Vad gäller Cancerfonden framgår med all önskvärd tydlighet hur de numera åtalade i fråga, Johan af Donner och projektledaren medvetet lurat Cancerfonden på mångmiljonbelopp.  I själva gärningsbeskrivningen framgår bland att Johan af Donner har missbrukat sitt förtroende och: ”i samförstånd med xx, företrädare för yy i Malmö vilselett personal vid Cancerfonden att under tiden 2000-2003 mot osanna fakturor utställda av yy…utbetala på fakturorna angivna belopp om 1 662 778 kronor.”

I stämningsansökan menar chefsåklagare också att det är glasklart att Johan af Donner och projektledaren kommit överens om att fakturornas upplägg skulle vara sådant att själva utbetalningen tillföll de båda herrarna och sedan fördelades dem emellan.

Bland annat framgår att Johan af Donner har upprättat fakturor från Tempranillo Design&Inredning samt enskilda firman EK Josephson Arkitektkontor Sir. Detta har använts som underlag för yy:s fakturering till just Cancerfonden.

Som om detta inte vore nog anser chefsåklagaren att projektledaren eller någon medarbetare på hans företag vidarefakturerat Cancerfonden samt till af Donner: ”disponerade konton vidarebefordrat betalning från Cancerfonden och för egen del i yy-bolaget behållit 201 538 kronor.”

Alf Johansson menar också att fakturorna har varit upprättade för att för skens skull och med hjälp av osanna uppgifter vara vilseledande i bemärkelsen att fakturerade tjänster: ”inte utförts eller i vart fall inte utförts av någon annan än av af Donner i hans anställning hos Cancerfonden.”

Därtill har faktureringen varit upplagd så att Cancerfonden ska tro att man de-facto är betalningsskyldig för fakturerade tjänster. Johan af Donner har också stått som beställare för Cancerfondens räkning samt i stor omfattning attesterat fakturorna. Den direkta effekten av detta är att Cancerfondens personal: ”ytterligare vilseletts till att verkställa utbetalningarna:”Alf Johansson menar också att Johan af Donner och xx genom sina åtgärder med såväl råd som dåd främjat den andres gärningar.

Han konstaterar att: ”Brotten är grova eftersom Donner missbrukat en ledande befattning hos en ideell organisation vars förtroende hos allmänheten är av stor betydelse för dess omfattande humanitära verksamhet, osanna handlingar kommit till användning, varit av särskild farlig art samt ingått i en systematiskt bedriven brottslighet omfattande betydande värden”.

När det gäller Röda Korset anser chefsåklagaren att Johan af Donner missbrukat sin förtroendeställning och i samförstånd med en person, som har en knutning till två företag inom tryckbranschen, under perioden 2004-2009 förmått Röda Korset att betala ut osanna fakturor på 486 500 kronor och 2 457 714 kronor.

Enligt stämningsansökan har Johan af Donner och personen inom tryckbranschen, precis som vid upplägget med Cancerfonden, kommit överens om att fakturorna ska gå till Röda Korset för utbetalning och belopp skulle fördelas dem emellan. Offerterna och rapporterna är upprättade för skens skull och arbetet har alltså inte ägt rum, enligt stämningsansökan. Yrkanden kring åtalspunkterna vad gäller Röda Korset rör sig också om mångmiljonbelopp.
I stämningsansökan finns mängder med åtalspunkter: alltifrån grovt bedrägeri och grovt mutbrott till grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll.

Resumé har förgäves sökt försvarsadvokaten Leif Silbersky samt hans klient Johan af Donner för en kommentar.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.