Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så klimatstrejkar Sveriges byråer

Publicerad: 27 september 2019, 12:39

Foto: Mostphotos

Under fredagen pågår stora klimatstrejker i hela Sverige. Resumé har tagit reda på hur engagerade Sveriges byråer är i demonstrationerna – och hur landets byråchefer förhåller sig till anställda som väljer att delta i strejker på arbetstid.


Ämnen i artikeln:

HållbarhetKlimatkrisen

Under fredagen väntas stora klimatstrejker äga rum över hela världen, ett initiativ som inleddes förra veckan med den globala klimatstrejken med svenska Greta Thunberg i spetsen.

I Sverige kommer det enligt rörelsen Fridays for Future, som startades av Greta Thunberg, demonstreras på minst 122 orter över hela landet, från Kiruna i norr till Malmö och Simrishamn i söder.

Den största klimatmarschen arrangeras i Stockholm och ska gå från Medborgarplatsen till Kungsträdgården där Fridays for Future hoppas att 15 000 personer ska samlas. Artister som Robyn kommer att uppträda och Line Gordon, föreståndare och docent på Stockholm Resilience Centre, kommer dela med sig av sin klimatforskning.

Resumé har under dagen gjort en enkät med 150 byråer över hela Sverige, varav 44 har svarat. Av dessa uppger samtliga att de stödjer eller uppmuntrar sina anställda att delta i klimatstrejken.

– Ja, vi stödjer detta. I måndags meddelade vi byrån att de som vill gärna får göra det på arbetstid. Det känns som en självklarhet, säger Andreas Dahlqvist, vd på Nord DDB Stockholm.

LÄS MER: "Greta Thunberg får klimatet att slå i taket som sökord"

– Volt har ett aktivt miljöråd som jobbar kontinuerligt med alla typer av miljöfrågor, så för oss är det självklart att delta i klimatstrejken, som ett led i detta viktiga arbete. Volt stänger därför byrån från kl 13.00 och vi räknar med full uppslutning från dem som jobbar idag, säger Ursula Borg, CFO och account director på Volt.

– Vi uppmanar alla som har möjlighet att delta. Vi stängde vårt New York kontor förra veckan av samma anledning. Helt enkelt för att det här är en ödesfråga som berör oss alla, säger Henrik Karlsson, creative director på Doberman.

– Vi uppmuntrar våra medarbetare att delta i manifestationen och har gått ut med information till alla. Vi har även haft gemensam lunch och plakat-verkstad. Engagemanget är stort, säger Maria Ramsay, personal- och talangchef på Prime.

– Att hindra en medarbetare som vill strejka för klimatet i dag vore både okänsligt och olämpligt, säger Johan Östlund, vd på McCann.

Vissa är mer restriktiva:

– Vi som företag arbetar sedan en tid aktivt med att se över hur vi kan minska vår klimatpåverkan. Vi har inte för avsikt att uppmuntra våra anställda till någon organiserad strejk. De som önskar får naturligtvis visa sitt engagemang men vi som bolag kommer inte följa upp något deltagande, säger Mats Mileblad, managing director på One Motion.

I princip alla byråer svarar att åtminstone några medarbetare kommer delta i strejken, medan exempelvis Planeta Design säger att samtliga anställda kommer delta. Några sticker ut, såsom Benrntzon Byrlund och TBS Mediabyrå som båda uppger att ingen medarbetare kommer strejka under dagen.

LÄS MER: "Varumärkena som stänger – för Gretas klimatkamp"

Över hälften av de svarande uppger att de anställda får strejka med bibehållen lön (vissa har inte svarat på den frågan). Majoriteten uppger att det handlar om att man tillämpar principen om frihet under ansvar.

– Så klart får de fullt betalt, säger Henrik Palm Johansson, vd på Animal.

En del är dock noga med att arbetstid ändå inte får gå förlorad.

Nicola Stockmann, managing director på Grey i Göteborg:

– Jag stöttar strejken, men jag vill inte uppmuntra till att strejka en hel dag eller att tillåta att deadlines blir lidande. Så länge som alla som vill delta ändå kan klara av sitt vanliga arbetsflöde kommer det inte bli någon påverkan på lönen.

– Ja de får lön, med förbehållet att det är frihet under ansvar så behöver man på grund av produktion jobba in förlorad arbetstid på till exempel kvällen samma dag och då får man göra det utan övertidsersättning, säger Jonas Terning, vd på Make Your Mark.

En del uppger att det är ledighetsansökan som gäller.

– Medarbetarna får kompa ut eller ta ledigt, man får helt enkelt ha en dialog med sin närmsta chef, säger Sara Thun Arodén, vd på Oh My.

– Ja på lön, men det bygger på att man kan leverera vid annat tillfälle, säger Hanna Steiner, vd på Pool.

På ANR BBDO får de anställda som strejkar inte lön:

– Nej, det får dem inte, säger vd Pontus Karlsson.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@resume.se

Ämnen i artikeln:

HållbarhetKlimatkrisen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.