Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så laddar blogglandslaget inför EM

Publicerad: 9 maj 2008, 12:59

Bloggkänsla? Rober Laul räknar med att spränga 100 000-vallen vid EM. Medan Patrick Ekwall når ett större djup – både hos sig själv och läsaren.    Resumé ställde åtta snabba frågor för att kolla formen hos Sveriges blogglandslag.


1.    Hur många läser din blogg varje vecka?
2.    Vilka texter drar flest läsare?
3.    Vilka tre spelare – förutom Zlatan – drar flest läsare?
4.    Skillnad i bemötande från läsare av blogg jämfört med andra medier?
5.    Hur viktig kommer bloggen att vara som nyhetskanal under EM, jämfört med andra medier?
6.    Hur många fler räknar du med kommer att läsa bloggen under EM?
7.    Vem ser du som din främste svenske konkurrent i blogg-EM 2008?
8.    Vad kommer du INTE att skriva om i bloggen?

Robert Laul. Foto: Aftonbladet Bild

Robert Laul, Aftonbladet
1. – Cirka 70 000 unika enligt bloggportalen.se.
2. – Svenska landslaget och Champions League engagerar mest i alla fall.  
Jag har ingen statistik hur enskilda blogginlägg läses, men jag får mest kommentarer när jag skriver om nämnda ämnen.
3.– Anders Svensson, Kim Källström, Daniel Andersson engagerar i alla  
fall mest efter Zlatan. Fredrik Ljungberg känns kall.
4. – Mer personlig. En artikel bemöts oftast utifrån vad den handlar om,  
ett blogginlägg utifrån vem jag är, vad jag gjort tidigare, vad läsarna tycker om mig. På gott och ont.
5.– Inte alls viktig. Möjligen kan kommentarerna fungera inspiration för nyhetsuppslag. Men jag publicerar överhuvudtaget inte nyheter på bloggen. Inläggen består av "bakom kulisserna"-stories, sådant som inte platsar i tidningen, journalisternas liv och leverne under mästerskapet samt i viss mån mina åsikter, om det av någon anledning behövs sättas ner en fot.
6.– Jag hoppas och tror att jag spränger 100 000-vallen, då bloggen  
kommer att lanseras stort i både papper och på nätet i samband med  
att Blågult samlas i Stenungsund då EM-lägret inleds.
7.– Men vän och ledstjärna Patrick Ekwall som – till skillnad från de krystade alster han rapar ur sig i TV4-sporten på söndagskvällarna – skriver en högklassig blogg.
8. – Jag lovar att inte röja Olof Lundhs källor, även om det ibland är ganska lätt att räkna ut vilka de är.

Olof Lundh. Foto: TV4

Olof Lundh, Fotbollskanlen.se
1– Ingen aning, kollar inte. Min blogg är mest aktiv i samband med Sveriges landskamper och då är det drag. Då ligger den ofta i topp på sajten. Bloggar drar, Patrick Ekwalls blogg ligger ofta i topp vecka efter vecka.
2. – Nyheter om stora spelare eller de stora klubbarna i allsvenskan. Krönikor som provocerar en viss grupp läsare, typ serie A-älskare. När det gäller bloggar avgör ofta rubriken, och det är uppenbart är att folks nyfikenhet kring landslaget är stor. Dessutom läser ju en hel del av spelarna, det märker man när man träffar dem.
3.– Beror helt på rubben, bra rubbar måste inte innehålla spelare. Zlatan är unik, därefter Källström, Svensson och Chippen.
4.– I webbvärlden är det inte så stor skillnad. Överhuvudtaget har det flutit ihop sedan jag våren 2005 började blogga på Expressen, då jag var den förste att blogga om fotboll hos de stora medierna. Det är ett rått klimat i allmänhet och fotbollens starka känslor skruvar upp det. Fast där emellan får man en del beröm och ryggdunkar.
5.– Den kommer aldrig att bli en plats där jag kör ut stora nyheter. De sparar jag till artiklar eller andra plattformar. Men vill man ha en helhetsbild är bloggar ett bra komplement.
 6– Räknar inte på det sättet, men självklart kommer många fler att läsa bloggen eftersom den lever nära landslaget under fotbolls-EM och det engagerar folk. Det verkar som man vill ha interiörer från landslaget.
7.– Det finns utrymme för alla.
8.– Alldeles för mycket för att det ska rymmas här.

Patrick Ekwall. Foto: Andreas Alfredsson

Patrick Ekwall, Fotbollskanlen.se och TV4
1.– Inte en blekaste aning, helt ärligt. Jag är inte ens intresserad av att veta. Fotbollskanalen.se, som betalar mig för att skriva, är i alla fall väldigt nöjda och det räcker för mig.
2.– Med tanke på svarsfrekvensen i mejl så kan jag tänka mig att det är de frågor som engagerar människor i de stora klubbarna eller när det handlar om landslaget inför och efter större matcher.
3.– Drar Zlatan flest bloggläsare? Jag vet inte, men det är väl inte så svårt att räkna ut att det är de stora namnen i svensk fotboll som drar mest.
4.– Jag får väldigt mycket klok och intressant respons via mejl från bloggläsare. Nästan alltid positiv. Bloggen ger mig en oändligt mycket större möjlighet att bre ut mig än tv-mediet och det tror jag läsarna uppskattar i många fall. Och eftersom jag inte bara skriver om 4-4-2, djupledslöpningar och sånt så får jag även en del respons från människor som inte är typiska sporttittare/läsare.
5.– I mitt fall, inte ett dugg viktig som nyhetskanal. Snarare ett komplement till allt det andra jag ska göra på plats och där det meta går direkt ut i TV-rutan.
6.Med risk för att vara både tjatig och tråkig; inte en aning.
7.– Jag ser inte det här som en tävling. Jag bloggar för att jag tycker det är väldigt roligt, för att det ger mig något, för att jag kan få en chans att bli lite bredare i mina intryck, för att hålla kontakt med tittare/läsare och för att jag får väldigt bra betalt för det. Så för mig finns det inga konkurrenter i den bemärkelsen.
8. – Helst inte om kravaller och jävelskap, för jag hoppas slippa se sådana. Annars finns det nog inga INTE:n.

Johan Orrenius. Foto: Expressen

Johan Orrenius, Expressen
1.– Helt ärligt – ingen aning.
2.– Jag får flest mejl när jag skriver om allsvenskan. Alla vet att kvaliteten på serien inte är den bästa, men det finns en närhet med den som engagerar folk. Flest reaktioner får man om man är elak mot någon. Hyllar man är det oftast tyst.
3.– Zlatan drar inte flest läsare per automatik. Det kan lika gärna vara en brunkare i Djurgården som engagerar.
4.– Inget jag har tänkt på, men jag är ju ganska grön fortfarande.
5. –  Jag kommer att flänga runt som en dåre under EM och ska försöka blogga flitigt. Tänker mest berätta om vad jag ser och försöka ta upp händelser saker ingen annan tar upp. Nyhetsmässigt är det säkert viktigare för en bloggare som enbart följer Sverige.
6.– Så tänker jag inte överhuvudtaget. Jag skriver inte annorlunda i Expressen eller i bloggen än vad jag gjorde när jag skrev låtsastexter för mig själv en gång i tiden. Tänker man på hur många som läser finns det nog risk att man börjar anpassa sig och svika sin egen stil.
7.– Ledsen, men återigen – jag tänker inte så. Och eftersom jag inte kommer att följa Sverige hela tiden kan man inte jämföra min blogg med andra bloggar som bara täcker Sverige. Så här: bloggen är rolig. Men prio ett för mig under EM är att producera läsvärda reportage och krönikor till papperstidningen. Om det sen är om Sverige, Italien eller Rumänien är mindre viktigt.
8.  Jag är helt säker – ”Sverige tar EM-guld!"

Peter Willebrand

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.