Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så lyckades de ta sig ur stressfällan på jobbet

Publicerad: 13 december 2018, 10:38

Estelle Nordenfalk, vd på Yogayama, och Frida Blom, seniorkonsult på Westander, har på olika sätt hittat en sund balans mellan jobb och fritid.

De har båda drabbats av utmattningssyndrom på grund av stress på tidigare arbetsplatser. Nu delar Estelle Nordenfalk, vd på Yogayama, och Frida Blom, seniorkonsult på Westander, med sig av sina bästa råd för att skapa en sund balans mellan jobb och fritid.


Ämnen i artikeln:

UnionenStressWestander#baramänniska

Estelle Nordenfalk var karriärkvinnan i tv-branschen som fnyste åt kollegor som gick hem i tid och höll sig till 40-timmarsveckor. Men efter att ha drabbats av utmattningssyndrom i flera omgångar insåg hon att det liv hon levde var ohållbart. Efter tolv år på reklambyråer och mediebolag valde hon 2006 att lämna branschen för att i stället starta yogastudion Yogayama.

Frida Blom drabbades tidigare i karriären av migrän, orsakad av stress, och blev sjukskriven och arbetslös i fem år. Vägen tillbaka till yrkeslivet fann hon för sex år sedan hos pr-byrån Westander, som har profilerat sig som en arbetsgivare som månar om medarbetarnas hälsa och fritid.

– Jag sökte mig till Westander eftersom de värnar om balans i livet. Det gjorde att jag kunde komma tillbaka, trots att jag var väldigt skör, säger Frida Blom.

Tillsammans med Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen, deltog Estelle Nordenfalk och Frida Blom nyligen på ett seminarium som Resumé arrangerade ihop med Unionen. Temat var hur vi skapar balans mellan arbete och fritid i medie- och kommunikationsbranschen.

Henrik Ehrenberg berättade att Unionens siffror visar att anställda i kommunikationssektorn arbetar väldigt mycket övertid jämfört med personer i andra branscher. Mycket beror på att det ofta finns en gränslös kultur i kreativa branscher.

– Unionens medlemmar älskar flexibla arbetstider och möjligheten att kunna arbeta gränslöst. Däremot är det viktigt att man på arbetsplatsen kommer överens om vad som gäller så att alla vet, sade han under seminariet.

Frida Blom betonar att det ytterst är arbetsgivarens ansvar att se till att personalen inte jobbar för mycket – även om medarbetarna själva vill arbeta kvällar och helger.

– Som arbetsgivare måste man motarbeta övertid, säger Frida Blom och fortsätter:

– Man måste vara tydlig med det och bygga en kultur där det inte accepteras. Där har vi en tydlig policy som bland annat säger att vi inte får mejla varandra utanför kontorstid.

Frida Blom hänvisar till siffror som visar en tydlig korrelation mellan medarbetartrivseln och kundnöjdheten på Westander. Resumé har tidigare berättat om sambandet i artikelserien "Den stressade branschen – #baramänniska".

– Ska man leverera med kvalitet som byrå, och vara konkurrenskraftig, så måste det gå hand i hand med balans i livet. På kort sikt riskerar man annars kvaliteten, och på längre sikt leder det till utbrändhet. Det är inte ekonomiskt lönsamt för byrån att ha medarbetare som jobbar på fritiden.

Vad säger kunderna om det här?

– Vi är väldigt tydliga med att vi inte jobbar på kvällar och helger. Vi vänjer våra kunder vid det. Skickar de mejl en lördagskväll får de inte svar förrän på måndag morgon.

Om kunder vill ha konsulter tillgängliga på helgerna så skrivs det in i avtalen – men till dubbelt så högt timarvode på lördagar och söndagar. Enligt Frida Blom är stressen i branschen till stor del en konsekvens av att byråer säljer sig för billigt.

– Prispressen är ett stort problem som tvingar medarbetare att jobba gratis. Har man så stor efterfrågan att medarbetarna behöver jobba övertid, då bör man kunna höja priset så att personalen får rimliga arbetstider.

Byråer som värnar om att medarbetarna ska ha balans i livet har också en fördel vid rekryteringen av nya medarbetare.

– Vi vill vara den bästa arbetsplatsen för högpresterande föräldrar. Då är vi en bra arbetsplats för alla. Du får ett kul jobb och samtidigt möjlighet att kunna ta hand om familjen. Det stärker vår konkurrenskraft, säger Frida Blom.

Ett av Frida Bloms tips för att motverka stress är att arbeta för att vara ersättlig på jobbet.

– Involvera kollegor i ditt arbete, sprid din kompetens och säkerställ att någon annan kan göra ditt jobb om du är sjuk eller ledig. Ofta vill man vara oumbärlig på jobbet. Man tror att man får en viktigare position om man skapar en bild av att det går åt skogen om inte just jag gör det här. Många bygger sin karriär kring att göra sig oumbärliga, och det är helt fel tänkt både för dem själva och företaget, säger hon.

Estelle Nordenfalk på Yogayama har mycket erfarenhet av stress – både på ett personligt plan från erfarenheter tidigare i karriären och av stressade människor som idag söker hennes hjälp.

Hon ser att den ofta desperata jakten efter balans i livet kan bli ett problem i sig.

– Vi blir överrösta med tips och råd om hälsa. Det är så mycket att det till och med kan bidra till ytterligare stress. Men egentligen är det inte så komplicerat. Alla vet vad återhämtning är – det är att vila. Problemet är att vi inte gör det, säger Estelle Nordenfalk.

Hon understryker att det är upp till varje individ att verkligen bestämma sig för att förändra sitt liv.

– Det kommer inte att komma något coolt koncept, eller en app, som ger dig lösningen. Det är du själv som måste vara disciplinerad och skifta mindset. Det är det första steget, säger Estelle Nordenfalk.

Steg två är att aktivt börja göra förändringar. Bland annat handlar det om att minska skärmtiden.

– Mobilanvändandet stjäl all naturlig vila som vi har på en dag. När vi väntar på en buss, står i en matkö, sitter i ett väntrum så tänker vi "bra, nu kan jag beta av ett par mejl". Folk tror att det är jättesmart, men om du aldrig får de där stunderna av att sitta på en stol och bara vara, så låter du aldrig intellektet vila.

Hon betonar att människor går in i väggen efter att ha nött ner sin kropp under en längre tid.

– Det är inte de stora sakerna, de stora koncepten, som är problemet. Utan det handlar om att du varje dag gör små saker fel. De här sakerna måste du uppmärksamma och förändra, säger Estelle Nordenfalk.

Hon konstaterar att vi alltid tenderar att underskatta värdet av pauserna i livet.

– Problemet med återhämtning är att vi inte är övertygade om att det är viktigt. Vi är otroligt präglade på att vi ska leverera, prestera, driva framåt och alltid vara uppe i vårt intellekt.

Sverige sticker också ut i en internationell jämförelse.

– Vi ligger i topp vad gäller utbrändhet. Hur sjutton kan det komma sig? Varför springer vi på som dårar?

Är det det lutherska arvet?

– Dels det lutherska arvet, dels det faktum att vi är väldigt fogliga, säger Estelle Nordenfalk och fortsätter:

– Vi gör det som vi blir tillsagda att göra. Jag är uppvuxen med en fransk pappa som är fostrad i en annan kultur. Han ifrågasatte saker överallt, hela tiden. Men säger någon till oss att de förväntar sig något – då springer vi. Vi säger inte "vänta nu, jag mår skitdåligt och det här funkar inte för mig". Det är därför man väljer Sverige som testmarknad när man ska testa nya grejer. Vi gör som vi blir tillsagda.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik.svedjetun@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.