Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så mycket betalade medier för Christer Pettersson-intervjuer

Publicerad: 21 februari 2018, 06:40

Bilden är en skrämdump från gårdagens Uppdrag Granskning (SVT).

Strix betalade 300 000 för en intervju med Christer Pettersson, Facebook lovar transparens kring politisk annonsering och Twitter tar aktion mot självskadeuppmanande användare. Det och mer i dagens morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

TwitterFacebookRobert AschbergStrix

Christer Pettersson fick halv miljon för intervjuer under 90-talet

I gårdagens Uppdrag Granskning framkom hur mycket de svenska mediebolagen betalat Christer Pettersson för att ställa upp på intervjuer under 90-talet. Pettersson dömdes i tingsrätten för mordet på Olof Palme men friades senare i hovrätten. Under 90-talet figurerade han i en rad dokumentärer, intervjuer och debattprogram.

Uppdrag Granskning har hittat dokument i Christer Petterssons källare som visar att den då misstänkte Palme-mördaren betalats närmare en halv miljon kronor av produktionsbolaget Strix för att ställa upp på en rad intervjuer. Även Svenska Dagbladet (92 000 kr), Expressen (19 500 kr) och SVT (10 500 kr) betalade Pettersson för intervjuer.

När Uppdrag Granskning frågar Robert Aschberg, delägare av Strix, om han anser att han uttnyttjade en missbrukare som ville ha pengar till droger och hyra svarar han:

– Det kan man ju säga att jag gjorde. Men jag tror att han var glad åt pengarna. Men utnyttjar... ja, jag utnyttjade det kommersiella systemet, jag utnyttjade det intresse som fanns för ett visst ämne.

Facebook i Norden lovar mer transparens kring politisk annonsering

I helgen meddelade Facebook att de i framtiden skulle kräva mer transparens av de politiska aktörer som ville annonsera på plattformen. Nu bekräftar Peter Münster, Facebooks kommunikationschef i Norden, att Facebook någon gång under 2018 kommer införa förändringarna. Politiska annonsörer kommer ombes att dela med sig av information för att verifiera sig själva och de kommer även ombes verka för att arkivera de politiska annonserna.

– Medan detta är globala frågor har de också en särskild relevans i Sverige och kring det kommande valet. Med anledning av det arbetar vi med dessa frågor i samförstånd med flera olika myndighetsorganisationer, exempelvis MSB och Valmyndigheten, och vi har också fört samtal med digitaliseringsminister Peter Eriksson för att tillsammans bygga kunskap i frågor som rör val och integritet, säger Münster till Dagens Media.

Twitter uppdaterar regler kring självskadeuppmanande användare

Twitter är bara en av de plattformar som kritiserats för att man inte gjort tillräckligt för att stoppa trakasserier mellan användare. Nu uppdaterar man plattformen så att användare i framtiden ska kunna anmäla konton som uppmanar andra till självskadebeteende och självmord, det rapporterar Techcrunch.

Användare skyldiga till den typen av beteende kommer inledningsvis få en temporär avstängning som vid upprepade föreseelse permanenteras.

Murdoch lovar behålla kontrollen över Sky

Den välkända medieägaren Rupert Murdoch, ägare till bland annat Fox och News Corp, lovar att behålla kontrollen över Sky i minst tio år om det utdragna köpet skulle gå igenom. Murdoch har länge velat ta full kontroll över det brittiska mediebolagen men brittiska konkurrensmyndigheter har ställt sig tveksamma till köpet då det skulle ge Murdoch för stor kontroll över landets mediesfär. Om köpet skulle gå igenom kommer Sky News styrelse bli tvingade att årligen publicera ett uttalande om att Murdoch-familjen inte försökt påverka deras verksamhet på något sätt, det rapporterar The Guardian.

Mikael Damberg vill ha Google-campus i Sverige

De närmaste dagarna kommer närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) att besöka Googles innovations- och forskningscenter i London. Dambergs förhoppning är enligt TT att den amerikanska nätjätten ska anlägga ett liknande center i Sverige. Bolaget köpte i höstas 100 hektar skogsmark utanför Avesta som experter tror är en förberedelse inför anläggningen av en datorhall.

– Jag tycker det vore spännande om vi kan få Google att öppna något liknande i Sverige. Miljön för detta är väldigt bra i Sverige och Google är en spindel i nätet för den globala digitala utvecklingen, säger Mikael Damberg till TT.

Fredrik Ljungberg till Viasat Fotboll-studion

Den svenska fotbollsikonen Fredrik Ljungberg är klar som expert för Viasats Champions- och Premier leaguestudio. Landslags- och Arsenalveteranen har sedan spelarkarriären avslutades tränat olika ungdomslag i Arsenal samt varit assisterande tränare i tyska Wolfsburg.

– Det här höjer temperaturen på vår fotbollsredaktion. Fredriks meriter i Arsenal talar för sig själv och han kommer dessutom med färska tränarögon från sin sejour i Bundesliga. Nu brinner han för att också gå "all in" i rollen som expert, säger MTG:s sportchef Per Nunstedt.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.