söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så mycket drar SVT in på kommersiella samarbeten – kritiseras

Publicerad: 5 mars 2019, 07:38

I Public Service-redovisningen framgår inte hur mycket pengar Melodifestivalen genererar.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

SVT kritiseras för bristande transparens kring sina intäkter, utredningen som visar bisarra fejkkampanjerna under presidentvalet och Accenture köper innovationsbyrå. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Expressen rapporterar att SVT:s inkomster från kommersiella samarbeten landade på 110,9 miljoner kronor under 2018. Public service-redovisningen visar också att SVT:s "övriga intäkter" steg med 30 Mkr till 249,8 miljoner kronor. Här ingår bland annat sublicensiering av sporträttigheter och sponsringsintäkter. Siffrorna för den aktuella produktionen Melodifestivalen är inte särredovisade trots redovisningskraven i sändningstillståndet och det är just kommersialiseringen av SVT:s flaggskepp och den bristande transparensen som bland annat Jan Scherman vänder sig mot.

– Hela public service bygger ju på att det ska vara något annat än ett kommersiellt drivet medieföretag, så min största invändning är att det strider mot själva grunduppdraget, säger Jan Scherman till Expressen. Granskningsnämnden har i flera år kritiserat SVT för den bristande transparensen.

Kampanj kritiserades för sexism – men finns ens företaget?
I helgen fylldes Mariner Watches sociala medier-konton med hård kritik efter att företaget postat en sexistisk reklamkampanj. På bilderna syns hur en manshand med företagets klocka runt handleden håller ett grepp bakifrån runt en kvinnas hals. På den ena bilden häller mannen whiskey ovanifrån ner i kvinnans mun med budskapet:"Like whiskey and a beautiful woman, timepieces demand appreciation, you gaze first and then indulge!!" Efter kritiken mot företaget har kontona stängts ner på Instagram och Twitter där företaget bara har publicerat inlägg sedan den 28 januari i år. I granskning ifrågasätter AdWeek företagets existens. Det är svårt att ta reda på vilka personer som står bakom varumärket och flera delar av storytellingen som marknadsför bolaget ter sig osannolik.

Utredning visar bisarra fejkkampanjerna under presidentvalet
Snart kommer åklagaren Robert Muellers ryssutredning att bli färdig. Redan nu har delar av innehållet blivit känt. Reuters rapporterar hur en Kremlstödd trollfabrik startat en Facebook-grupp för muslimer som stöder Hillary Clinton i valet. Det ska också ha arrangerats möten där agenter dykt upp med plakat med budskap som uppmanat till att införa sharialagar. Ryssland ska vidare ha legat bakom ett antal marscher och möten till stöd för Trump i flera städer. Bland annat ska en person, utklädd till Hillary Clinton, suttit i en bur på ett lastbilsflak iförd fångkläder. Utredningen slår fast att skådespelaren och buren har betalats av Ryssland

Accenture köper innovationsbyrå
Konsultjätten Accenture har förvärvat innovationsföretaget What Is, som erbjuder sina kunder en inkubatortjänst, för att möte den växande inhousetrenden. Det rapporterar The Drum. What If har en iterativ modell som låter företag att testa nya produkter, tjänster, affärsmodeller och organisationsstrukture. Bolaget har hjälpt flera kunder, bland annat i transportsektorn, att bygga en innovationskultur.

Prognos: Uppsving för den amerikanska reklammarknaden
Under en tvåårsperiod av marknaden för reklam-tv i USA ökad med två procent, visar januarisiffror från Standard Media Index. Nu kommer en prognos från samma analysfirma som visar att den amerikanska reklammarknaden väntas växa med två procent under första kvartalet och 7,6 procent under helåret 2019. I januari stod Comcast Corp. och Google för tio procent vardera av marknaden. Det rapporterar MediaPost.

Iphone står starkt mot kinesiska konkurrenter i Sverige
Norden är en tuff utmaning för kinesiska smartphonetillverkare som tagit marknadsandelar från Iphone i andra delar av världen. Det rapporterar Computer Sweden. I Norden är det endast Huawei som varit framgångsrika. För fem år sedan låg marknadsandelen i regionen på blygsamma fem procent, i dag har siffran stigit till 22 procent. Apple är alltjämt störst med en marknadsandel på 35 procent.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev