Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så påverkar höstbudgeten reklam och media

Publicerad: 20 september 2016, 07:26

Finansminister Magdalena Andersson.

Foto: Creative Commons

En majoritet i riksdagen vill att reklamskatten avvecklas. I höstbudgeten är den kvar - men sänkt.


Ämnen i artikeln:

Reklamskatt

Imorse presenterades budgetpropositionen för 2017. Den innehöll en del nyheter för media och reklambranschen.

Reklamskatten blir kvar, men den sänks från 3 procent till 2,5 procent, för tidningar. Skatten på övriga annonser och reklam sänks från 8 till 7,65 procent. Grundavdraget höjs så att reklamskatt betalas på annonsintäkter över 75 miljoner kronor, istället för över 50 miljoner.

Även återbetalningen av reklamskatt påverkas. Regeringen skriver:
"Gränsen för återbetalning av reklamskatt avseende annonser i tidningar och magasin höjs från ett belopp motsvarande en skattepliktig omsättning om högst 50 miljoner kronor till 75 miljoner kronor för helt år. Gränsen för redovisningsskyldighet för reklamskatt för övriga annonser och reklam höjs från 20 000 kronor till 60 000 kronor."

Regeringen kommenterar sänkningen så här:
"En bred majoritet i riksdagen har uttalat att reklamskatten bör avvecklas. Med detta steg genom en sänkning av skatten förbättras villkoren för tidningar och annan tryckt media, liksom för ideella föreningar och andra som säljer annonser."

TU välkomnar sänkningen.

– Det är välkommet att regeringen tar ännu ett litet steg för att avskaffa den konkurrenssnedvridande reklamskatten, men TU anser att den nu, en gång för alla, borde avskaffas i sin helhet, säger TU:s VD Jeanette Gustafsdotter i en kommentar.

Presstödet förändras ej, förutom att driftstödet till endagarstidningar höjs med 5 procent

TU ser nu fram emot den kommande Medieutredningen och vill även att regeringen ska vara drivande i EU för en ändring av digitalmomsen.

Björn Wallenberg

Ämnen i artikeln:

Reklamskatt

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.