Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så rustar du din organisation för snabba förändringar

Publicerad: 6 oktober 2019, 07:20

Rekryteringsföretaget Hammer & Hanborg ger er åtta insikter till ledare som branschens ledare kan använda i förändring med utgångspunkt från boken "Framtidens Professionella Liv" som släpps den 9 oktober.


Ämnen i artikeln:

Hammer & HanborgLedarskap

Släpp hierarkierna
För att hänga med i den snabba utvecklingen med nya affärsmodeller och arbetssätt krävs en organisation som är flexibel, transparent och platt. I en hierarkisk organisation finns tydliga roller och strukturer. Det skapar trygghet – men på bekostnad av relationer, hastighet och innovation. Det är en alltför dyrköpt trygghet i framtidens arbetsliv.

Låt värderingarna styra
När gamla strukturer i form av hierarkier och silo-tänk successivt försvinner och kompetens blir färskvara, blir arbetsplatsens värderingar det enda som är konstant, tryggt och särskiljande. Gör dem till din kompass i beslutsfattande och rekrytering, och se till att leva efter dem varje dag!

Lär dig att leda ledare
I en platt och flexibel organisation är ledaren mer av en supportfunktion som stöttar medarbetare i beslutsfattande och i att hitta trygghet i sig själva. Betrakta därför alla medarbetare som ledare och styr om ditt ledarskap utifrån det.

Omdefiniera din syn på talang
Den redan stenhårda konkurrensen om talang och kompetens kommer att bli ännu hårdare. Därför måste du tänka om i ditt sätt att se på talang. Erfarenhet och utbildning i all ära – i framtidens organisation blir värderingar, drivkrafter och personlighet allt viktigare, liksom förmågan att leda, motivera och utveckla sig själv.

Sluta anställa kopior av dig själv
En nyckel för att kunna matcha de snabba förändringarna i omvärlden är mångfald. Så satsa på att få in nya perspektiv istället för att rekrytera människor som påminner om dig själv och dina befintliga medarbetare.

Tänk feedforward istället för feedback
Många organisationer sitter fast i en bedömningskultur som varken gynnar individer eller verksamheten. I framtidens organisation behöver vi lära av varandra för att stimulera till utveckling av verksamheten, jaget och laget. Satsa därför på att skapa en stark feedback-kultur, där ni belönar och uppmuntrar feedback.

Skapa en lärande organisation
De flesta av dina medarbetare har kunskaper och färdigheter som de aldrig får chans att visa. Se till att släppa fram dem. Att skapa strukturer och rutiner för kunskapsöverföring är en viktig nyckel i arbetet med att rusta organisationen för snabba förändringar.

Bygg ett "gig-house"
Efter inhouse kommer gig-house! För att hänga med i utvecklingen behöver du ständigt utforska nya former för kompetensförsörjning. När det blir enkelt att hyra in spetskompetens i precis rätt omfattning kan organisationen spara både pengar och tid. Dessutom attraherar du talanger som föredrar att jobba under friare former. Gigarna är en stadigt växande grupp, inte minst i kommunikationsbranschen.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Hammer & HanborgLedarskap

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.