Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så ska Snapchat utmana Instagram som influencers favoritplattform

Publicerad: 15 februari 2018, 06:43

Foto: Montage: Andreas Elgstrand

Genom att erbjuda plattformens kreatörer mer data vill Snapchat bli influencers go to-plattform, Twitters vd sågar Twitter och Netflix rekryterar stjärnregissör. Det och mer i dagens morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

TwitterInstagramFacebookInfluencer marketingMark ZuckerbergYoutubeNetflixSnapchat

Snapchat vill bli influencers favoritplattform

Huvudkanalen för de flesta influencers har länge varit Instagram och i viss mån YouTube. De två kanalerna har tidigare erbjudit kreatörer bättre data över deras följare vilket gjort det lättare för kreatörerna att optimera sitt material och förhandla med annonsörer.

Men nu vill Snapchat ta över toppositionen.

Enligt Bloomberg kommer de nu att börja erbjuda de mest populära kreatörerna på plattformen utvidgade databaser. Enligt Snapchat rör det sig om visningar, unika visningar, visningstider samt demokrafisk statistik som ålder och kön.

Om Snapchat lyckas locka fler kreatörer till plattformen kommer fler användare säkerligen att följa efter. Den senaste tiden har undersökningar visat att alltfler unga föredrar plattformen framför både Instagram och Facebook.

När bolaget förra veckan presenterade sitt Q4-resultat rusade Snap Inc.s aktie för första gången (19 procent). Bolaget ökade under 2017 sina intäkter med 72 procent.

Zuckerberg säljer Facebookaktier för miljard

Under inledningen av året har Facebook-vd:n Mark Zuckerberg varit i något av ett mediefokus. Förklaringen har självklart varit de uppdateringar Facebook annonserat som fått medier och varumärken världen över att fundera på sina framtida digitala strategier.

När han den här gången skapar rubriker är det för något som inte är lika dramatiskt. Zuckerberg har under veckan sålt av Facebookaktier till ett värde på cirka en miljard.

Är han påväg ut ur bolaget? Nej.

Försäljningen, som är ganska liten givet Zuckerbergs totala innehav, är ett led i det välgörenhetsprojekt, CZI, han för drygt två år sedan initierade tillsammans med sin fru Priscilla Chan. Zuckerberg lovade då att sälja eller skänka bort aktier till ett värde av en miljard dollar de kommande tre åren. Pengarna som sedan investeras i CZI.

YouTube TV adderar tv-kanaler och höjer priset

Under 2017 har YouTube, nästan i smyg, lanserat tv-projektet YouTube TV. Tjänsten är än så länge endast tillgänglig i USA men spås nå fler marknader inom en snar framtid. YouTube-TV fungerar som vilken typ av digitalt kanalabonnemang som helst.

Nu har tjänsten gjort klart med en rad nya tv-kanaler, däribland TNT, Adult Swim, CNN och Cartoon Network. Enligt The Drum kommer man snart även ha gjort klart med NBA TV och MLB Network.

Sedan tidigare har prenumeranter kunnat titta på bland annat NBC, ABC, ESPN, National Geographic. YouTube TV har dock inte lyckats knyta några avtal med tv-jättarna Viacom och Scripps.

Twitters vd sågar Twitter

Twitters vd Jack Dorsey kom under gårdagen med ett något oväntat utspel under en techkonferens i San Francisco. Dorsey sågade nämligen sin egen tjänst och kallade den för krånlig för både användare och annonsörer.

– Vi har fastnat i skrivåldern. Kraften i en text är fantastisk men i något sammanhang vill du se en bild eller video och något mer fördjupande, berättade Jack Dorsey enligt CNBC.

Dorsey påpekade även problemet med att användare har svårt att hitta det de är ute efter på plattformen. För annonsörer berättar han att det måste bli enklare att annonsera samt att plattformen måste kunna erbjuda bättre datapunkter för annonsörerna.

Twitters aktie har sedan förra torsdagen stigit med 24 procent efter att bolaget redovisat sitt första positiva kvartalsresultat samt presterat över analytikernas förväntningar.

Netflix rekryterar stjärnregissör

Efter att ha lockat till sig stjärnorna bakom tv-serierna Grey's Anatomy, How to get away with murder, Weeds och Orange is the new black fortsätter Netflix att locka kreatörer från konkurrenter. Den senaste rekryteringen, Ryan Murphy, knöt under gårdagen ett exklusivt avtal värt 300 miljoner dollar över fem år med streamingtjänsten. Avtalet innebär att Murphy uteslutande kommer att jobba tillsammans med Netflix och är det hittills största av sitt slag.

Ryan Murphy har tidigare producerat serier som Glee, Nip/Tuc och American Crime Story för Fox.

Exklusivt premiuminnehåll, framtaget av kreatörer som Murphy, är en av de viktigaste nycklarna för att knyta åt sig nya prenumeranter. Netflix årliga budget ligger idag på cirka åtta miljarder dollar.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.