tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så vann KFC kärlek genom frieri

KFC är blixtsnabba på att reagera på samtiden. De är ett ypperligt exempel på hur man kan använda den metoden för att skapa kärlek för varumärket. Det skriver pr-konsulterna Erik Boltjes & Karin Bäcklund, som gör nyhetsbrevet "Detta har hänt på internet".

Publicerad: 9 maj 2023, 07:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Karin Bäcklund och Erik Boltjes bloggar på Resumé.

Foto: Yasmine Winberg


Ämnen i artikeln:

MediaMedier

I veckans nyhetsbrev lyfte vi ett exempel på när ett varumärke snappat upp ett omnämnande i sociala medier och lyckades förvalta den möjligheten på ett positivt sätt. Exemplet som vi lyfter var KFC:s svar på en berättelse om ett frieri som ägde rum på en av deras restauranger.

Det hela började med att en journalist twittrade ett foto av en man som friade till sin flickvän på en KFC-restaurang. Journalistens tweet var nedvärderande och skojade om att mannen borde gjort ett ”finare” frieri, men inlägget fick inte den respons som hon hade tänkt sig utan på sociala medier började allt fler försvara paret och visade sitt stöd för det fina ögonblicket.

Inte nog med det, utan snart noterade flera varumärken frieriet och började erbjuda sig att finansiera parets bröllop. KFC var ett av de första varumärkena att svara och twittrade ”Vi har platsen, vi har kycklingen, nu behöver vi bara turturduvorna”. Andra varumärken följde efter och erbjöd bröllopsklänningar, fotografering och till och med en smekmånad.

Responsen på Twitter var överväldigande positiv, och KFC och de andra varumärkena prisades för sin generositet och vänlighet. Paret, som ursprungligen blev hånat, fick istället ta emot en ström av kärlek och sympati från främlingar runt om i världen.

Ur ett varumärkesperspektiv kan det vara otroligt fördelaktigt att plocka upp sådana här historier. Både genom att visa att de uppmärksammar vad som sägs om dem i sociala kanaler,  att man är snabb på att agera och att man visar att man bryr sig om sina kunder och är villiga att göra lite extra för att göra dem nöjda.

Genom att vända en negativ situation till en positiv situation kan varumärken dessutom skapa en stark berättelse som väcker resonans bland målgrupper. I KFC:s fall handlar den här historien om att hylla kärlek i alla dess former, oavsett var den äger rum. Ett budskap som många människor kan relatera till och uppskatta, vilket i förlängningen skapar positiva associationer till varumärket KFC.

Sen måste varumärken såklart vara genuina i sin respons. Man får inte lova något som man inte håller (om man inte vill ha en Netflix-serie som sitt brutna löfte som Pepsi fick nyligen). Idag är det svårt att lura sina målgrupper och vi är ganska bra på att genomskåda om ett varumärke bara försöker dra nytta av något viralt utan att vara genuina. Och då kan det slå tillbaka och få dem att verka just oärliga.

Sammanfattningsvis är KFC:s förslag ett bra exempel på hur man kan agera i ett snabbfotat medielandskap och använda det för att stärka sitt varumärke, skapa goda relationer med sina kunder och få andra att prata positivt om dig i sociala medier.

Det här inlägget baseras på ett av nyhetsbrevets Det här har hänt på Internets innehåll. Du kan läsa hela veckans nyhetsbrev som innehåller en massa internetnyheter här och om du vill prenumerera på nyhetsbrevet för att få ännu fler nyheter direkt till inkorgen.

Erik Boltjes & Karin Bäcklund
Detta har hänt på internet

Karin Bäcklund och Erik Boltjes bloggar på Resumé. Här kan du läsa alla deras blogginlägg.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

MediaMedier

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev