Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så var tidernas första Brilliant Minds Conference

Publicerad: 11 juni 2015, 18:22

Foto: Pressbild / Symposium

På torsdagen samlade Daniel Ek och Ash Pournouri Sveriges tech- och musikelit för att en gång för alla visa att Stockholm är den mest kreativa staden - i hela världen.


Ämnen i artikeln:

Daniel EkSpotifyAvicii

På torsdagen inleddes den två dagar långa Brilliant Minds Conference, då Sveriges teknik- och musikelit samlades på Grand Hotel i Stockholm. Konferensen är en del av det veckolånga konceptet Symposium, och initierades av Spotify-grundaren Daniel Ek och Aviciis manager Ash Pournouri.

”Vi vill visa upp Sverige för resten av världen. Vi svenskar är dåliga på att framhäva oss själva, trots att vi har otroligt mycket att vara stolta över”, säger Daniel Ek och hänvisar till siffror som talar sitt tydliga språk:

Sverige har högst intäkt per capita i den globala musikindustrin och är den mest framgångsrika exportören av musik i förhållande till BNP. Efter Silicon Valley är Stockholm den stad i världen med flest miljardbolag per capita, och rymmer hela 22 000 tech start-ups. Och trots att Norden endast utgör 3 procent av Europas population sker 33 procent av alla företagsexits här.

Med dessa siffror som utgångspunkt och den amerikanska festivalen South by Southwest som inspiration, ska Brilliant Minds Conference nu positionera Stockholm som världens mest kreativa stad.

Den första dagen inleddes med ett framförande av Prins Daniel, som hyllade den svenska entreprenörsandan. Därefter berättade Björn Ulvaeus om hur 70-talet var upphovsrättens guldålder, vilket var en avgörande faktor bakom ABBA:s framgångar.

United Screens vd, Stina Honkamaa Bergfors, fokuserade sitt anförande på det svenska folkets unika mediebeteende. Hon menade att framtidens framgångsrika företag helt kommer utgå från vad konsumenterna vill, och därför kommer använda en mobile only-strategi och slopa sin traditionella konkurrensanalys till förmån för ren konsumentanalys.

I en paneldebatt med titeln ”Nextgen Social Experts” menade den 17-åriga sångerskan Zara Larsson att dagens artister till skillnad från tidigare inte alls är lika beroende av traditionell media.

”Vi behöver inga tidningar. Vi behöver inga tv-kanaler. Vi har egna plattformar som vi styr över själva”, sade Zara Larsson, som tidigare under dagens utsågs till Sveriges mest inflytelserika Twittrare.

Efter att Zara Larsson sjungit sin radiohit Rooftop, klev Skype-miljardären Niklas Zennström upp på scenen för att hålla sitt anförande. Han sade sig inte se någon risk för en ny dotcom-bubbla, utan menade att vi lever i en extraordinär tillväxtfas där Sverige utan tvivel är en ledande nation.

På fredagen väntar nya seminarier och showcases, där bland andra artisten Wyclef Jean kommer närvara.

Viktor Bodelius

Ämnen i artikeln:

Daniel EkSpotifyAvicii

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.