lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Säkerhetsbolagets annons om rysk Almedalenattack: ”Det finns en konkret förändrad hotbild”

Publicerad: 30 juni 2022, 13:15

Avarn Security annonserar om evakueringsstöd under Almedalen 2022. Foto: Vilhelm Stokstad/TT (bilden är ett montage)

Inför Almedalsveckan annonserar säkerhetsbolaget Avarn om ett specialerbjudande: evakueringsstöd från Almedalen, om Ryssland skulle attackera.

Ämnen i artikeln:

RysslandNyheterAlmedalenAnnons

Alicia Price

alicia.price@resume.se


I nästa vecka går Almedalsveckan på Gotland av stapeln, en vecka som huserar såväl politiker som näringsliv. Säkerheten är alltid omfattande, men med det pågående kriget i Ukraina och Sveriges Nato-ansökan läggs ett till lager på. Därför har Avarn Security börjat annonsera ut vad man kallar evakueringsstöd till kunder. Aftonbladet har tagit del av ett annonsutskick med följande text:

”Med anledning av situationen i omvärlden erbjuder Risk Solutions under Almedalsveckan 2022 ett dedikerat evakueringsstöd till våra särskilda kunder. Risk Solutions gör bedömningen att om utvecklingen mellan Ryssland/Ukraina plötsligt och hastigt urartar samt om den svenska Natofrågan skulle trigga Ryssland under Almedalsveckan kan möjligheten att smidigt ta sig tillbaka till fastlandet snabbt bli både kaotiskt och problematiskt. Med anledning av detta erbjuder därför Risk Solutions ett unikt evakueringsstöd för våra särskilda kunder.”

Enligt uppgifter till Aftonbladet kommer eventuella evakueringar skötas via båtar. 

Avarns operative chef Mikael Högberg säger till tidningen att det kan finnas behov av evakuering, baserat på den omvärldsanalys som Avarn har gjort. Vissa menar att Avarn spelar på rädsla i oroliga tider för att tjäna pengar, men det tillbakavisar Mikael Högberg.

– Det finns en konkret förändrad hotbild i samhället och i omvärlden som är reell, sen måste man som enskild representant göra den bedömningen tillsammans med kompetent personal, vilka åtgärder man behöver vidta för sin verksamhet och sin egen personal och där bistår vi naturligtvis i den bedömningen.

Försvarsmaktens pressekreterare säger till Aftonbladet att man inte delar Avarns analys:

– Försvarsmakten gör kontinuerliga risk- och hotbildsbedömningar och inför Almedalsveckan har man dessutom gjort en säkerhetsanalys och i nuläget ser vi inget förhöjt hot mot Sverige.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev