Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"SAMI lämnar felaktiga uppgifter"

Publicerad: 9 juli 2008, 12:56

SAMI:s förre vd Hans Lindström rasar mot SAMI och SR:s Per Gulbrandsen ger sin version.


Läs deras genmälen här:

GENMÄLE   I en artikel skriven av Bernt Hermele publicerad på Resumés nätbilaga publiceras ett antal oriktiga uppgifter om mig, framförda av   Jan Granvik   , vilka jag uppfattar syftar till att sprida missaktning mot min person.

Det är fel att jag använt ”organisationens plastkort” för inköp av privata kameror och plasmaskärmar. Det är även fel att jag ” kraftigt manipulerat” en journalist, ett påstående som naturligtvis är helt orimligt.

Min uppfattning är tvärtom att det är SAMI som kontinuerligt i pressmeddelanden väljer att lämna felaktiga och vilseledande uppgifter, pressmedelanden som har ordf   Jan Granvik   och informationsansvarig   Martin Elford   som kontaktpersoner.

För att belysa detta väljer jag endast ett, av många, exempel vilket även nämns i det inslag i Mitt i Musiken som SAMI kritiserar i sitt pressmeddelande som ligger till grund för artikeln i Resumé.

SAMI har i tidigare pressmeddelande påstått att jag undanhållit styrelsen viktig information i form av revisions PM samt gjort ”dåliga affärer” vilket även detta är felaktigt.

Faktum är följande:

I    styrelseprotokoll S5/06 daterat den 26 september 2006, närvarande var bland andra   Tomas Bolme   ,   Jan Granvik   , Per Herrey och   Martin Elford   ,    framgår det av § 8 att den auktoriserade revisorn   Anders Lindby   undertecknade revisions PM 2005 i augusti och att han vid undertecknandet bakdaterade PM:et till den 8 mars. Detta innebär att jag själv ej förfogade över PM:et då jag avkrävdes detta.  Protokollet är undertecknat av   Stefan Lagrell   och Jan Granvik.

Att styrelsen dessutom erhållit en ”muntlig dragning och att man tafatt nöjt sig med detta” framgår av den intervju med SAMI,s styrelseordförande   Tomas Bolme   som sändes i Mitt i Musiken den 11/12-06.

I polisanmälningarna mot mig, daterade den 11/1 07 och 15/1 07, från SAMI,s styrelse, undertecknad av   Jan Granvik   , och Per Herrey påstås att jag undanhållit styrelsen ”dessa rapporters existens och innehåll”. Dessutom påstår Per Herrey i sin anmälan att jag ” den 17 augusti 2006, vägrat lämna ut PM adresserat till styrelsen”. Ett påstående som han bevisligen känt till varit felaktigt.

Att en auktoriserad revisor bakdaterar dokument är naturligtvis klandervärt. Än mer allvarligt är att SAMI och SAMI,s ombud väljer att konstruera anklagelsepunkter som man vet är felaktiga och att dessa sedan kommuniceras i polisanmälningar och i pressmeddelanden till media för att sprida missaktning mot min person. Det allvarligaste är dock att man valt att utnyttja Ekobrottsmyndigheten för dessa syften.

Då jag nu ser att SAMI,s ordförande   Jan  Granvik   fortsätter att lämna felaktiga uppgifter, denna gång till Bernt Hermele, förvånar det mig inte. Detta agerande och mycket annat är nu föremål för brottsutredning. Själv ser jag fram emot resultatet av den nu inledda brottsutredningen samt förväntar mig att SAMI håller ingångna avtal.

Hans Lindström

Attackerad SR-journalist svarar

Resumés hemsida gav i måndags plats åt en pressad styrelseordförande för upphovsrättsorganisationen Sami att begå personangrepp mot mig apropå Mitt i Musikens bevakning av Sami, en härva jag som SR-reporter följt i snart två år. Samiledningen låter uppenbarligen sin ilska över den nya polisutredningen gå ut över mig, budbäraren, istället för att svara i sakfrågan. Artikeln innehåller flera felaktigheter och jag vill därför kommentera den:

1. Samis styrelseordförande Jan Granvik har inte "flera gånger"..."kontaktat Per Gulbrandsen". Under de två åren av Sami-bevakning har han då och då ringt oss - ja. Angående den nya förundersökningen mot Sami - nej. Det är jag som sökt Jan Granvik i frågan där vi haft två telefonsamtal, ett halvtimmeslångt och ett på några minuter. Båda samtalen slutade med att han vägrade ställa upp på intervju och skyllde på semester.
Jag konstaterar nu att Jan Granvik gärna bryter denna semester när det ges chans att attackera den enda reporter som i detalj följt Samihärvan från start, och då även redogjort för sådant som talar till Samis nackdel.

2. Polisen startar inte förundersökningar per automatik som Sami hävdar. Förundersökningen mot Sami är:
A: nyligen beslutad av Ekobrottsmyndigheten
B: orsakad av förre VD:ns polisanmälan som i sin tur gav resurserna till ny utredning
C: förhör har redan hållits

3. Mitt i Musiken har inte som Samis Jan Granvik påstår givit "en skev och ofullständig bild av konflikten". Vi har utförligt och i en rad inslag sedan hösten -06 berättat om utredningen mot förre VD:n Hans Lindström som delgivits misstanke om bl a mutbrott och trolöshet mot huvudman. Vi har även rapporterat om brott som övriga media inte känt till att Lindström misstänkts för, bl a en segelbåtskonferens och en misstänkt mutlunch.
När vi nu fick bekräftat att även Samiledningen brottsutreds är det vår skyldighet att rapportera även detta, allt annat vore osakligt.

4. Rubriken "Artister till attack..." är vilseledande. Sami är inte artister, det är en fackligt kontrollerad upphovsrättsorganisation med dominerande ställning i Sverige att samla in upphovsrättspengar för musiker. Att inte granska polisutredningar och stämningar mot en sådan betydande organisation vore tjänstefel.

Per Gulbrandsen

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.