Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SBS Radio ökar med nya stationerna

Publicerad: 24 april 2009, 08:28

Som vanligt. Ingen större rörlighet bland radiolyssnarna. Men effekten av stationsförändringarna i början av året slår igenom och Rix FM tappar medan SBS ökar, visar Sifos radioundersökning för första kvartalet i år


Staffan Rosell – glad idag.

Den svenska radiomarknaden är i dag i praktiken ett nollsummespel mellan tre aktörer: SR, MTG Radio och SBS i fallande storleksskala.

Senaste mätningen – tio veckor under årets tre första månader – befäster bilden.
Den visar att 73,8 procent av befolkningen lyssnar på radio minst fem minuter under ett genomsnittligt dygn, vilket motsvarar 5 779 100 personer i åldern 9-79 år.
Den genomsnittliga lyssnartiden i hela befolkningen är 2 timmar och 28 minuter per dygn. Bland dem som lyssnat är lyssnartiden 3 timmar och 21 minuter per dygn.

Trenden är en successiv marginell minskning av lyssnandet, både hos SR och hos de kommersiella aktörerna. Men i senaste mätningen går SR mot trenden och redovisar en knapp ökning.

De förändringar som sker grundar sig i första hand på förändringarn i distribution, vilket även märks i denna undersökning.  
Första januari tog SBS Radio över nio stycken Rix FM-stationer. Det slår också igenom i räckviddsstatistiken. MTG-ägda Rix FM har tappat 4 procentenheter efter flytten. SBS Radio sänder nu Mix Megapol i åtta av de nio stationerna.

– Mix Megapol gör sin bästa mätning någonsin, säger Staffan Rosell, vd för SBS Radio.

Men det är ju knappast oväntat med tanke på att ni fått nio nya stationer?
–  Visst, vi hade varit besvikna om inte effekten slagit igenom.

Omfördelningen av stationerna gör inte oväntat att Mix Megapol ökar lyssnandet. Men det handlar inte om ett kommunicerande kärl, där Mix Megapol vinner lika mycket som Rix FM tappar. Mix Megapol har gått upp 1,3 procentenheter jämfört med senaste mätningen och 0,6 procentenheter jämfört med samma kvartal förra året.

Det är inget kommunicerande kärl, Rix tappar mer än Mix vinner?
– Det finns en potential kvar, helt klart. Det sker en förflyttning bland lyssnarna eftersom det råder en viss turbulens bland stationerna. De söker nytt. Och det är i det här läget som kampen om de osäkra lyssnarna börjar. Vi har ett spännande år framför oss.
Nyordningen innebär att SBS Radio har 44 stationer och MTG Radio 45 stationer.

RADIOUNDERSÖKNINGEN

Peter Willebrand

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.