Nyheter
Scarf ska hjälpa kvinnor i Iran – Familjens vd bakom välgörenhetsprojektet
Publicerad: 29 november 2022, 12:00
En sömnlös natt resulterade i ”The Freedom Scarf”, för att bidra till kvinnornas situation i Iran. Foto: Philip Israelsson/Pressbild
En sömnlös natt, där tankarna snurrade kring den dödliga kamp om kvinnors frihet som pågår i Iran, kom Nina Amjadi, vd på Familjen på idén om The Freedom Scarf.
– Det här sker i ett parallellt universum. Som kvinna och minoritet jag kände ett tomrum i hjärtat – jag måste göra någonting. Det är mitt folk, mina kusiner, säger Nina Amjadi till Resumé.
Hon kommer från staden Sanandaj i Kurdistan där hon fortfarande har släkt kvar.
Den 16 september dog Jina Mahsa Amini efter att ha gripits av Irans moralpolis för att ha burit sin hijab på fel sätt enligt regimens regler. Jina Mahsa Amini kom från en kurdisk familj, en minoritetsgrupp som historiskt sett varit förtryckta i delar av Mellanöstern, hennes död blev startskottet för en kamp om frihet för alla Irans kvinnor. Runt om i världen sprider sig fortfarande bilder på kvinnor som bränner sina slöjor och klipper av sig håret på gatorna i protest mot den Iranska regimen.
Revolutioner och rörelser får ofta en symbol och även om handlingen att klippa av sig håret har blivit en symbol finns inget som går att ta på.
– Jina blev anklagad för att hon bar sin hijab fel, att då skapa en sjal med en illustration med fritt hår – lite ”gör vad du vill”, blev en stark signal för mig. Sjalar är också så närvarande i våra liv, man gör så mycket med dem i världen, lindar barn, bär bröd, stärker ryggen, man kan alltid bära en sjal. Jag har skapade The Freedom Scarf för att sprida kunskap och medvetenhet kring kampen för kvinnors rättigheter i Iran, säger Nina Amjadi.
The Freedom Scarf för utsatta kvinnor i Iran av Nina Amjadi på Familjen. Foto: Philip Israelsson
Hon ville göra något som kunde förena världen precis som Iran nu är förenat mot regimen. En symbol som kan spridas världen runt.
Scarfen säljs på thefreedomscarf.com, ambitionen är att donera pengarna till hjälporganisationer som sprider information om läget i landet. Ingen vinst kommer tas ut.
Väcker revolutionen en känsla av ”sliding doors” hos dig?
– Ja, det var ett marginellt beslut som mina föräldrar tog i stunden när jag var tre år. Jina kanske var lite som jag, lite tuff och utmanande och en person som inte låta sig tryckas ner. Det finns en liten känsla av sliding doors, säger Nina Amjadi som till en början kände sig hjälplös i situationen.
Det är svårt att skicka pengar till kvinnorna i Iran, medicin och andra andra hjälpmedel kommer inte in i landet. Den främsta styrkan finns i det globala communityt och digitala spridningen.
Nina Amjadi vet hur man bygger varumärken, hon har verktyg för att nå ut och nå en bred massa, det blev något konkret i frustrationen.
– Det är relativt enkelt för mig, jag vet hur man når ut, jag kan använda kunskaperna för att bygga en rörelse, på samma sätt som kommersiella varumärken gör. Jag ville få in det här med håret, men jag ville inte att det skulle vara för mörkt eller sorgligt, inte att det skulle vara förknippat med blod som en nickning för det som har hänt. Utan jag ville ha en framtidstro, det blev ett fritt flygande hår. Det är kvinnor som står på barrikaden med näven upp i luften, viktigt att få in det, säger hon.
Motivet är handmålat med akvarell från början för att få en organisk känsla. Scarfen i sig är en symbol för de sjalar som bränns. Ihop med budskap om rätten att få bära sjalen precis hur du vill blir en symbol för både kamp och hopp om framtiden. Nina Amjadi har ensam investerat i projektet och scarfen har tagits fram ideellt.
– Jag är uppvuxen med kurdiska kulturer och seder. Att vifta med sjalar är för oss även ett sätt att fira och se hoppfullt på något, säger Nina Amjadi.
Medskapare av sjalen:
Matilda Gysing - Designer
Isabelle Rudström-Österlund - Designer
Elin Eskilsson - Designer
Lisa Åsberg - Illustratör / Designer
Karl Johan Sanfér - 3D / Animation
Philip Israelsson - Fotograf