Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Scherman: Aronsson vill ha centralstyrd planekonomi

Publicerad: 8 november 2007, 12:22

I det senaste numret av Resumé går Kanal 5:s vd Manfred Aronsson till attack mot TV4 för att kanalen inte följer koncessionsreglerna.Aronssons debattartikel har retat upp TV4:s vd Jan Scherman.- Aronssons artikel sätter nytt rekord i sakfel, säger Scherman till Resumé.


Enligt Jan Scherman har Manfred Aronsson fått det mesta om bakfoten. Bland annat att TV4 skulle ha en unik och särskilt gynnad position på den europeiska tv-marknaden. Enligt Scherman råder liknande konkurrenssituationer både i Danmark och Finland.Manfred Aronsson skriver även i sin debattartikel att TV4 bryter mot reklamreglerna genom reklam mitt i programmen genom sina "låtsatsprogram". "Granskningsnämndens hantering av detta får ur ett offentligrättsligt såväl som ett konkurrensmässigt perspektiv ses som anmärkningsvärt slappt", skriver Aronsson i sin debattartikel.Scherman menar att TV4 faktiskt inte brutit mot lagen. Däremot har Fyran hittat ett sätt att kringgå lagen.- Det är faktiskt så att tv-program får brytas av andra tv-program. Sedan har vi fällts, men det beror på att praxis för vad som kan kallas tv-program har ändrats. Vad det handlar om är alltså en tolkningstvist om vad som är tv-program, säger Scherman.Jo, men ska man inte följa lagen istället för att kringgå den?- Jo, men om du resonerar så är det också fel att skatteplanera. För oss är alternativet att lägga ihop all tv-reklam i tio minuter långa block. Det finns inte en enda kanal i hela världen som måste göra så. Jag tycker att det är konstigt att Manfred Aronsson, som representant för ett multinationellt företag vill driva oss i isolat, säger Scherman.- Priset för vår monopolliknande ställning är Europas hårdaste beskattning. Vi har en lokal-tv-struktur som kostat oss en halv miljard.. Dessutom betalar vi cirka en halv miljard till staten varje år i koncessionsavgift. Sammanlagt, genom tiden, blir det alltså runt fyra miljarder kronor som vi betalt in.Scherman spar inte på krutet i sin kritik av Manfred Aronssons debattartikel.- Aronsson verkar plädera för en centralstyrd planekonomi. I den skulle vi på TV4 inta Albaniens roll. Samtidigt sänder Kanal 5 från ett land till ett land. Det är det som kallas "bekvämlighetsflagg".Slutligen vänder sig Scherman mot att Aronsson skriver Kanal 5 skulle ha tvingats att tacka nej till reklamkampanjer som ITC (den granskningsmyndighet som TV3 och Kanal 5 följer) satt stopp för och att dessa kampanjer istället gått till TV4.- Det vore kul om Aronsson kunde visa några exempel. Jag skulle verkligen vilja veta vilken kampanj eller kampanjer han syftar på. Det enda exemplet i den vägen som jag känner till är att ITC tvingade TV3 att sätta raster över könsorganen när TV3 visade Pål Hollenders senaste film. Men TV3 kunde ju sända filmen och sälja reklam runt den.Enligt Scherman går kanalerna mot en likvärdig konkurrenssituation i och med att den digitala tekniken ersätter det analoga sändningssystemet.- Men om det ska vara rättvist måste TV4 närma sig TV3 och Kanal 5 i konkurrenssituationen. Jag tycker att det är kontraproduktivt när en konkurrent förespråkar en kokurrensmodell som Albanien har.Jan Scherman kommer i nästa nummer av Resumé att utveckla sina argument i en egen debattartikel.

Johan Såthe

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.