Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Schibsted visar musklerna på nätet

Publicerad: 18 februari 2010, 15:50

I morgon redovisar Schibsteds nye vd Rolv Erik Ryssdal sitt första tuffa år som koncernchef. Han vann maktkampen mot Birger Magnus och fick ett ganska avätet bord samt avbetalningarna för den dyra solsemestern med Trader Classified Media, köpt för drygt 5 miljarder sommaren 2006.


Ämnen i artikeln:

Rolv Erik RyssdalBörsSchibsted

truefalse

År 2008 raderade finanskraschen ut Schibstedkoncernens vinster. Nu har en topptrio bestående av vd Rolv Erik Ryssdal, Sverigechefen Gunnar Strömblad och CFO Trond Berger genomfört ett hårt sparprogram och aktiekursen pekar stadigt uppåt.

Rolv Erik Ryssdal tillträdde den 1 juni i fjol efter många år som vd för Aftonbladet och några som chef för Schibsteds onlineverksamhet. Stämma och styrelse lade på honom ett tungt saneringsbeting, sedan finanskraschen raderat koncernens vinster för 2008.

Nu har han dukat av, diskat, fyllt skafferiet och satt fram norsk husmanskost. Till sin hjälp har han en bantningsexpert och en dietist: Sverigechefen Gunnar Strömblad och CFO Trond Berger.

Schibsted tog i fjol in 1,3 miljarder norska kronor i en riktad emission för att lasta av skuldbördan. Koncernen har skalat av verksamhet utanför kärnan genom att sälja Metronome till Liz Murdochs Shine, sina 70 procent i Basefarm Teleadress till minoritetsägaren Bisnode och Retriever till norska och svenska TT. Emission och försäljningar ger omkring 2,5 miljarder och stärker ­balansräkningen.

Norrmännen är handelsmän i märgen och kända för att agera snabbt och osentimentalt när något går galet. De visste precis vem som skulle gneta sig igenom ett omfattande sparprogram: Gunnar Strömblad, som hade vänt Aftonbladet på 90-talet och räddat Svenskan på 00-talet, fick som sitt sista stora uppdrag order att sänka koncernens kostnader med 1,6 miljarder inom tre år varav 1 miljard redan 2009.

Förutom en minskning med 1 000 tjänster på ett drygt år har pappersbaserade verksamheter i Spanien och Italien lagts ner eller sålts.

Sparprogrammet i kombination med ökad försäljning i Q4 gör att Schibsted nu väntas ha återställt resultatet till miljardnivån före avskrivningar och strukturkostnader på några hundra miljoner. Omsättningen väntas landa på drygt 12 miljarder.

Schibsteds styrka är fortsatt nätet, med Blocket som lönsam (62 procents rörelsemarginal i Sverige) exportprodukt och jobbsajterna som konjunktur­sänke. Nätet står för en knapp fjärdedel av intäkten, men långt mer än halva vinsten.

I Norge tappar VG snabbt upplaga, men tjänar ändå hyggligt med pengar. Det nya morgon­tidningsbolaget Media Norge lever på portalen Finn.no, som står för nästan hela vinsten.

Sverige är fortsatt det svagaste av Schibsteds tre verksamhetsområden sedan Blocket har tagits hem till International. Aftonbladet tappar upplaga, men kan efter prishöjning och bra försäljning i Q4 nog kalla sig Sveriges lönsammaste tidning. Svenskan gnetar sig fram till en marginell förlust efter presstöd.

Veckan som gick – och som kommer

100 miljoner för Unibet. Spelbolaget Unibet redovisade i går ett resultat efter finansnetto för fjärde kvartalet på nära 100 miljoner kronor. Spelöverskottet landade på nära en halv miljard kronor. Den globala sportspelsmarknaden beräknas av spelanalytiker ge ett spelöverskott på 300 miljarder kronor för 2009.
Unibets vd Petter Nylander vill nu höja utdelningen till 8,40 kronor per aktie. Han skriver i kvartalsrapporten att 2010 har börjat bra, särskilt för livebetting.

Uppåt för Getupdated. Internetmarknadsföringsbolaget Getupdated lyckades redovisa en knapp vinst på 0,6 miljoner det fjärde kvartalet, jämfört med en förlust på 13 miljoner året innan. Men helåret 2009, som karakteriserades av skandaler och vd-byte, landade på en förlust på 8,4 miljoner, exklusive engångs­poster på 20 miljoner. Bland annat mins­kades personalstyrkan med 72 personer och kostnadsnivån sänktes med 42 miljoner kronor.

Rapporter på gång. I veckan som kommer redovisar bland andra Odd Molly i morgon, A-Com den 22 februari, Intellecta den 24 februari och Mediaprovider nästa torsdag.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.