fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Scoop räddas av Kulturrådet

Publicerad: 13 januari 2011, 15:57

Tidningen Scoop, som riskerade att bli utan kulturtidskriftsstöd med Statens kulturråds nya regler, fick 200 000 kronor. Sammanlagt 111 kulturtidskrifter får dela på drygt 18,6 miljoner kronor kulturtidskriftsstöd.

Ämnen i artikeln:

Scoop

LF

Linus Fremin


I augusti förra året skrev Resumé om att Scoop, Föreningen grävande journalisters tidskrift, riskerade att bli utan kulturtidskriftsstöd efter att regeringen har snävat in begreppet för vad som egentligen menas med kulturstöd. Tidningen fick 125 000 kronor i bidrag av Kulturrådet 2010.

- Det här är del av en jättestor diskussion där regeringen har velat snäva in kulturskriftsbegreppet till förmån för de klassiska konstarterna, sa Christina Kennedy, redaktör och ansvarig utgivare på Scoop, till Resumé och bad om tips om hur de skulle kunna hitta andra alternativa finansiärer.

Nu behöver Scoop inte oroa sig då de tilldelas 200 000 kronor av Kulturrådet. Sammanlagt får 98 tryckta kulturtidskrifter dela på drygt 17,5 miljoner kronor i kulturtidskriftsstöd och 13 nätbaserade på 1,1 miljoner kronor.

Enligt regeringens nya regler måste tidskrifter vända sig till "en allmän publik med kulturdebatt i vid mening och/eller huvudsakligen ge utrymme för analys och presentation inom kultur och konstarter" för att kunna få stöd. Dessutom måste tidskriften innehålla fördjupning, analys och vara en redaktionell produkt.

En ändring i reglerna som säger att tidskriften inte behöver visa förlustsiffror för att vara berättigad till stöd har lett till att fler tidskrifter numera har rätt att söka stöd från Kulturrådet.  

Här kan du läsa alla som har tilldelats kulturtidskriftsstöd.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev