Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SD använde konstverk i reklam utan tillåtelse – krävs på pengar

Publicerad: 21 maj 2019, 08:26

Epic Handshake av Miloslav Randa.

Foto: Creative commons

Sverigedemokraterna använder konstverket "Epic handshake" i sin senaste kampanj i tunnelbanan. Det har fått upphovsmannen Miloslav Randa att reagera – som säger till Dagens ETC att han kommer kräva SD på ersättning.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Det är Dagens ETC som rapporterar att Sverigedemokraterna använt internetmemen "Epic handshake" i sin senaste EU-kampanj i Stockholms tunnelbana. I kampanjen, som Resumé rapporterade om i förra veckan, hävdar SD att Socialdemokraterna var det parti som i störst utsträckning hjälpte nazityskland under kriget. Den aktuella reklambilden sitter på Medborgarplatsens tunnelbanestation i Stockholm.

– Sossarna har själva en dålig historia när det kommer till kopplingar med nazismen och med antisemitismen, men det är ingen som lyfter det i debatten. Det här är ett sätt för oss att försöka göra det. Det kan se lite spetsigt ut, men det är ett ärligt sätt från vår sida att försöka skapa debatt kring det här, sade SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein till Resumé om kampanjen.

Bakom teckningen ”Epic handshake”, som är inspirerad av filmen Predator från 1987, döljer sig en tjeckisk upphovsman vid namn Miloslav Randa. Han reagerar på att hans konstverk används i en politisk kampanj.

– Sverigedemokraterna har inte sökt mig eller bett om tillåtelse att använda bilden. Jag har kontaktat min advokat. Vi kommer att höra av oss med klagomål till SD denna vecka och kräva ersättning, säger han till Dagens ETC.

I ett mejl till SVT Kulturnyheterna skriver Christian Krappedal, pressekreterare för Sverigedemokraterna:

”Vi har inte blivit kontaktade i ärendet och väljer därför att inte kommentera detta innan vi mottagit en sådan förfrågan från konstnären.”

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@resume.se

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.