Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SD om debatt mot Hans Rosling: Tycker det låter intressant

Publicerad: 7 september 2015, 08:24

Jimmie Åkesson och Hans Rosling

Foto: Pressbild Sverigedemokraterna/Pieter Kuiper

79 000 vill se Hans Rosling i tv-debatt mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Hälsoprofessorn har själv deklarerat att han aldrig skulle ställa upp, men SD är fortfarande intresserade.

Ämnen i artikeln:

Jimmie ÅkessonHenrik VingeHans RoslingFlyktingarSverigedemokraterna

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


I förra veckan sände danska DR 2 en intervju med Hans Rosling som fått stort genomslag i sociala medier och blivit omskrivet. I inslaget blev professorn i internationell hälsa intervjuad av journalisten Adam Holm angående flyktingfrågan och hur omvärlden ser ut i dagsläget. 19-åriga Adrian Nyrén från Trollhättan var en av dem som såg inslaget och startade uppropet "Vi som vill se Hans Rosling debattera mot Jimmie Åkesson i SVT" på Facebook. Hittills har 79.000 slutit upp bakom uppropet.

Men Hans Rosling skulle alla medverka i en debatt mot SD:s partiledare, säger han i intervju med Nyheter24. Han menar att en politisk debatt skulle skada hans trovärdighet som lärare och forskare.

– Jag behöver inte debattera med Åkesson, han kan redan det här. Han är ganska nöjd. Det är hans politik som bedrivs, sade Hans Rosling i lördags.

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge berättar att partiet håller dörren öppen i fall det skulle dyka upp en möjlighet till flyktingdebatt mellan Jimmie Åkesson och Hans Rosling.

– Vid en skarp fråga så tycker vi det låter intressant. Han bor ju utomlands så det gäller att lösa det praktiska, säger Henrik Vinge till Resumé.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev