Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SD:s kritiserade tunnelbanereklam strider inte mot lagen

Publicerad: 25 augusti 2022, 11:30

Det reklamprydda tåget i Stockholms tunnelbana.

Foto: Sverigedemokraterna

Sverigedemokraternas reklamkampanj i Stockholms tunnelbana, följt av partitoppen Tobias Anderssons utspel på Twitter, ledde till en rad anmälningar om hets mot folkgrupp. Nu meddelar Justitiekanslern (JK) att det inte blir någon förundersökning i fallet. Reklamen utgör inte något tryckfrihetsbrott.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaPolitisk kommunikationTwitterKampanjReklamJustitiekanslernTunnelbananNyheter

I förra veckan orsakade Sverigedemokraternas (SD) reklam i Stockholms tunnelbana starka reaktioner. Reklamen består av ett tåg på gröna linjen som draperats med partiets färger och logotyp, samt budskapen ”SD 22”, ”Välkommen ombord på segertåget” och ”Rösta på Sverigedemokraterna”. 

Enligt Tunnelbanefacket Seko riskerar tåget att utgöra en säkerhetsrisk för förarna. 

 – Tåget kan attackeras av olika motståndare av SD. Våra förare känner sig utsatta, sade ordförande Jannis Konstantis till Sekotidningen vid tillfället. 

Det hela följdes av en tweet från SD:s rättspolitiske talesperson Tobias Andersson. Tillsammans med en bild på det reklamprydda tåget skrev han på Twitter: ”Välkommen till återvandringståget. Du innehar en en enkelbiljett. Nästa stopp, Kabul!”. 

LÄS MER: Fler skandaler men mindre genomslag 2022 – så påverkas politikens krishantering: ”Väntar ofta ut stormen”

Reklamkampanjen, följt av partitoppens utspel, ledde till en rad anmälningar om hets mot folkgrupp. Nu meddelar Justitiekanslern (JK) att det inte blir någon förundersökning i fallet. Det budskap som förmedlades på vagnen utgör inte något tryckfrihetsbrott, enligt JK. Det skriver nyhetsbyrån Siren. 

Samtidigt omfattas Twitter som webbplats inte av yttrandefrihetsgrundlagens tillämpningsområde, slår JK fast, varför inte heller det hårt kritiserade inlägget från Tobias Andersson kan bli föremål för någon utredning.   

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.