torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Se alla ryska trollannonser som spreds under amerikanska valet

Publicerad: 11 maj 2018, 05:53

En av de trollannonser som ryska Internet Research Agency spred under det amerikanska presidentvalet 2016.

Kongressen offentliggör alla ryska annonser från påverkanskampanjen under det amerikanska presidentvalet, svenska medaljer i One Show och Facebook i stor chefsomorganisation. Det och mycket mer i veckans sista morgonsvep.

Ämnen i artikeln:

One ShowFacebookMark ZuckerbergSpotifyZlatan IbrahimovićVisa

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Amerikanska kongressen släpper alla ryska Facebookannonser

Innan Cambridge Analytica-skandalen stavades Facebooks största huvudbry ryska påverkansförsök. Ryssland försökte genom trollfabriken Internet Research Agency påverka valutgången i det amerikanska presidentvalet 2016 genom att bland annat sprida politiska annonser med splittrande budskap.

Kongressen har tidigare delat med sig av ett urval av annonserna men väljer nu att släppa samtliga man kommit över, det rapporterar Recode.

Alla annonser finns att ladda ned här.

Zlatan i VM-kampanj för Visa

För några veckor sedan meddelade Zlatan Ibrahimovic att det inte skulle bli något vm-slutspel för hans del. Nu väljer Visa att  utnyttja Zlatans vm-nobb i en global kampanj om att inte känna "fomo" (fear of missing out reds. anm) över att inte vara på plats i Ryssland.

– Jag har sagt till hela världen att jag kommer att vara på plats under VM i Ryssland. Visa hjälper mig och fans över hela världen att ladda upp och vara med där det händer. Visa är innovativa. Zlatan är innovativ. Tillsammans hjälper vi fansen att inte missa ett enda ögonblick av fotbolls-VM, säger Zlatan i ett pressmeddelande.

Zlatan är sedan tidigare frontfigur och reklampelare för både Samsung och spelbolaget Bethard.

Svenska medaljer i One Show

Under veckan har reklamtävlingen One Show inletts i New York, och Sverige har redan kammat hem en rad medaljer i tävlingen.

Precis som tidigare i år är det NoA och Åkestam Holst som står för flest medaljer med ett silver i direct marketing printing/production för IKEA:s kissannons och ett silver för The Humanium metal initiative för IM i kategorin guerilla marketing. Humaniumkampanjen belönas även med ett brons i innovation in direct.

Övriga svenska medaljer:

Forsman & Bodenfors får två brons för Volvokampanjen "Moments" i kategorin moving image craft.

Acne tillsammans med IKEA creative hub prisas med ett brons i pr-kategorin proactive communications för IKEA:s response to Balenciaga.

Efter kampanj – Spotify slutar tipsa om R Kelly

I över tio år har den amerikanska rnb-stjärnan R Kelly anklagats av ett flertal kvinnor för att ha manipulerat och utnyttjat dem sexuellt. Några av kvinnorna hävdar att de utnyttjats medan de var minderåriga.

R Kelly har hela tiden hävdat sin oskuld, detta trots att kritiken mot honom stundtals varit massiv. Nu väljer Spotify, efter kampanjen #muterkelly, att sluta tipsa om artistens musik, det rapporterar Billboard.

Spotify säger att beslutet kom efter att bolaget infört en ny policy om hatiskt innehåll.

Beslutet har även kritiserats av de som menar att Spotify är alldeles för godtyckliga i sin bedömning och har kvar musik från andra musiker som gjort sig skyldiga till liknande brott.

Stor omorganisation bland cheferna på Facebook

I veckan har flera av de tongivande cheferna på Facebook fått nya roller inom företaget. Den amerikanska branschtidningen Recode beskriver omorganisationen som den största i bolagets historia och en förändring de anser kan avslöja vart Facebook är på väg. Mark Zuckerberg har nämligen utsett ett nytt team som ska leda Facebooks blockchainavdelning och tillsatt tidigare Messenger-chefen David Marcus som chef över blockchaingruppen.

Några av de avdelningar som fått helt nya chefer är bland annat WhatsApp, Messenger och Facebooks huvudapp.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev